Agjencia Zhurnal.mk.

Zaev takohet me OSBE: Zgjedhjet do të zbatohen nën kontroll të ashpër

Shkup, 15 shtator – Me amendamentet e pranuara të Kodit zgjedhor, siguruam garanci shtesë për zgjedhjet lokale sipas standardeve më të larta, thanë kryeministri Zoran Zaev dhe ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq para delegacionit të misionit për ndjekjen e zgjedhjeve lokale të zyrës së OSBE-së për Institucione demokratike dhe të drejtat e njeriut (ODIHR), të kryesuar nga shefja e Misionit Tana de Zulueta.

 

“Kryeministri Zaev dhe ministri Mariçiq në takim theksuan se të gjitha përgatitjet për zbatimin e zgjedhjeve korrekte dhe demokratike për kryetarët dhe këshillat në komunat nën kompetencë të Qeverisë u kryen në përputhje të plotë me rekomandimet e OSBE-ODIHR, përfshirë shumicën e atyre që lidhen me dhe Kodin Zgjedhor. Ata thanë në takim se ndryshimet e pranuara në Kodin Zgjedhor, të cilat u miratuan nga një shumicë e madhe e të gjitha partive politike në Kuvend, siguruan garanci shtesë për zhvillimin e zgjedhjeve vendore sipas standardeve më të larta”, kumtoi sonte pres-shërbimi qeveritar.

Si pjesë e ndryshimeve të pranuara është ndryshimi i propozuar i Ligjit i cili rrit përgjegjshmërinë, transparencën dhe kontrollin e burimeve shtetërore gjatë procesit zgjedhor. Në këtë drejtim, për të ushtruar mbikëqyrje të plotë, të gjitha institucionet shtetërore janë të detyruara të paraqesin të dhëna në Komisionin Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit për të gjitha automjetet me motor që janë në dispozicion, në mënyrë që të inspektojnë përdorimin e tyre gjatë zgjedhjeve dhe të parandalojnë abuzimet eventuale.

“Kryeministri Zaev me përfaqësuesit e misionit vëzhgues të OSBE-ODIHR, theksoi se Republika e Maqedonisë së Veriut mori nota të larta për organizimin e tre zgjedhjeve të fundit presidenciale, parlamentare dhe lokale dhe se të gjitha kërkesat shtesë për përmirësimin e zgjedhjeve procesi u zbatua, duke përfshirë mënyrën e re të identifikimit me një gjurmë gishtash për të cilën një bar kod i veçantë i është shtuar listës së zgjedhësve me ndryshimet e reja për kontroll më të madh të votimit. Kreu i misionit të OSBE-ODIHR, Tana de Zulueta, informoi se misioni vëzhgues i zgjedhjeve lokale do t’i monitorojë këto zgjedhje lokale me 20 vëzhgues afatgjatë dhe 250 afatshkurtër, të cilët do të mbërrijnë disa ditë para ditës së zgjedhjeve”, qëndron në kumtesë.

Në takim, shtohet në kumtesë, u konfirmua se zgjedhjet do të zbatohen nën kontroll të ashpër dhe me respektim të protokolleve të konfirmuara për organizimin e fushatës së sigurt dhe votim në kushte të pandemisë aktuale me KOVID-19.

Related posts

Petrov: Nga provat dhe ekspertiza është vërtetuar fajësia e shoferit për aksidentin në Bullgari

D V

Rama: Histeria në shkup, për të qarë

Xh M

Institucionet në Maqedoninë e Veriut po organizohen për të mbledhur ndihmë për Ukrainën

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More