Agjencia Zhurnal.mk.

Xinjiang-u një provincë në zhvillim

Publiku në Perëndim ka një kënvështrim të dyzuar për jetën e banorëve të kombësisë ujgure në provincën kineze të Xinjiang-ut.

Siç shkruan CRI ,popullsia ujgure në Rajonin Autonom të Xinjiang-Ujgurit është rritur nga 3.6 milionë në vitin 1953 në 11.6 milionë më 2020-n.

Vetëm ndërmjet viteve 2000 dhe 2020, numri i ujgurëve u rrit me mbi 3 milionë, 1.67 për qind më shumë se mesatarja e shtimit të të gjitha pakicave kombëtare të Kinës, që është 0.83 për qind.
PBB-ja rajonale e Xinjiang-ut u shtua nga 1.23 miliardë juanë (184 milionë dollarë) në vitin 1955 në 1.4 trilionë juanë në vitin 2020. Deri në fund të 2020-s, 2.7 milionë banorë të fshatit dolën prej varfërisë së skajme. Të ardhurat për frymë të banorëve të fshatit ishin 13 052 juanë në vitin 2020, 10.8 për qind më shumë se në vitin 2012.

Në Xinjiang ka mbi 50 pakica kombëtare dhe gjuhët ujgure, mongole, kazake, kirgize dhe xibe janë më të përdorurat. Gjuha ujgure shkruhet dhe flitet kudo, nga tabelat publike, librat, radiot, programet televizive dhe këngët deri te bisedat mes njerëzve në rrugë. Ka 52 gazeta dhe 120 revista në gjuhë të ndryshme.

Disa trashëgimi kulturore dhe tradita ujgure janë jo vetëm pjesë e trashëgimisë kombëtare, por edhe në listën e trashëgimisë kulturore jomateriale të UNESCO-s, me mbështetjen e qeverisë kineze.
Për të ndihmuar pjesëtarët e pakicave kombëtare të marrin arsimim më të mirë, fëmijët në Xinjiang mund të gëzojnë 15 vjet arsim falas nga kopshti deri në shkollën e mesme, shumë më tepër se mesatarja prej nëntë vjetësh për fëmijët në pjesën tjetër të vendit.
Në Xinjiang fetë kryesore janë islami, budizmi dhe krishterimi.

Për sa i përket fesë islame, ka mbi 24 000 xhami në tërë rajonin, më tepër se në mjaft vende me shumicë myslimane. Institucionet e lidhura me Islamin janë rinovuar vitet e fundit. Instituti Islamik i Kinës ndërtoi tetë komplekse të reja në të gjithë Xinjiang-un në vitin 2017, me 200 milionë juanë mbështetje nga qeveria.

Related posts

Kryeministri malajzian vlerëson bashkëpunimin me vendin e madh aziatik

Xh M

Vdekja e Alexei Navalny, organizata: Zyrtarët e burgut rus i lidhën duar e këmbë dhe e torturuan

Xh M

Guterres: Këshilli i Sigurimit ka dështuar t’i përgjigjet konfliktit në Gaza

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy