Agjencia Zhurnal.mk.

Xhaferi: Kam vlerësuar se është më e përshtatshme të drejtohem në AFET në gjuhën të cilën e di më së miri

Shkup, 8 korrik – Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi mendon se nuk e ka shkelur Kushtetutën duke mbajtur fjalim në gjuhën shqipe në takimin në AFET që u mbajt më 28 qershor të këtij viti në Bruksel.

 

“Qëndroj në qëndrimin se nuk e kam shkelur Kushtetutën dhe qëndroj në mendimin se nuk kam lejuar askënd të festojë në Komitetin e Politikës së Jashtme AFET në Parlamentin Evropian.

Përkundër të gjitha ngjarjeve, unë nuk lejova një festë dhe e konsiderova më të përshtatshme të flisja gjuhën që di më mirë, që është gjuha ime amtare.

E njoh shumë mirë gjuhën zyrtare, përkatësisht gjuhën letrare maqedonase”, tha Xhaferi në një intervistë për emisionin 24 analiza.

Theksoi se është e drejtë dhe e natyrshme që e përdorur gjuhën e tij amtare dhe pyeti se çfarë do të ndodhte nëse ai do të përdorte një gjuhë tjetër si anglisht ose frëngjisht.

“Këtë nuk mund të më ndalojë askush. Unë e respektoj plotësisht ligjin. Unë nuk lejova që partia e dikujt të zhvillohej atje sepse thelbi ishte të isha para Parlamentit Evropian, dhe jo në partinë e dikujt. Kjo është arsyeja pse vendosa të flas në shqip, jo në maqedonisht, dhe jam i bindur se ishte në rregull që unë të drejtoja ligjin natyror. Situata më pas është një argument shtesë për të gjitha ato”, theksoi kryetari i Kuvendit dhe shtoi se postfestum kishte reagime ndaj AFET ku kishte përfaqësues nga të gjitha vendet anëtare të BE-së.

Theksoi se është i gatshëm t’u përgjigjet të gjitha institucioneve në rast të akuzave penale për shkelje të Kushtetutës dhe theksoi se ai do të përdorë gjuhën e tij amtare kur dhe kur është e nevojshme dhe, sipas tij, nuk i nënshtrohet asnjë sanksioni.

“Kam treguar deri më tani se në mënyrë të përshtatshme u përgjigjem të gjitha institucioneve në këtë vend”, tha Xhaferi.

Lidhur me rezolutën e VMRO-DPMNE-së për vijat e kuqe në negociatat me Bullgarinë, ai tha se nuk e ka marrë ende zyrtarisht, si dhe interpelancën për punën e tij, e cila, siç tha ai, është ende në përkthim. Nëse rezoluta plotëson kushtet, tha ai, ajo do të jetë në rendin e ditës në Kuvend.

“Zyrtarisht nuk e kam pranuar dokumentin dhe nuk e di se çfarë shkruan. Bazë për mua është se do ta marr në një procedurë të duhur si një dokument zyrtar, dhe jo në media. Për mua zyrtare është kur ta marr në tryezë dhe sipas Rregullores së punës unë do të jap një mendim”, theksoi Xhaferi.

Për zgjedhjet lokale thotë se do t’i shpallë kur të vijë koha, gjegjësisht maksimum 90 ditë para skadimit të mandatit të kryetarëve të komunave aktuale dhe minimumi 70 ditë para ditës së votimit.

“Më 30 korrik, besoj se do t’i kemi të gjitha të dhënat dhe elementet në lidhje me afatet dhe në koordinim me Komisionin Shtetëror të Zgjedhjeve do të përcaktojmë afatet nga të cilat nuk duhet të dalim”, tha Xhaferi. 

Related posts

Pendarovski në Nju-Jork u takua me Bejlin

D V

Edhe dy ditë regjistrimi, janë regjistruar 1.619.857 persona në vend dhe 198.589 nga diaspora

D V

U publikua konkursi për angazhimin e regjistruesve dhe instruktorëve rajonal

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More