Agjencia Zhurnal.mk.

Vërshimet në Shkup/ U paraqitën 349 dëme të siguruara, East Gate me franshizë prej 100,000 eurove

Shkup, 15 shtator – Agjencia e Mbikëqyrjes së sigurimeve (AMS) sot kumtoi se shkupjanët kanë paraqitur 349 dëme të siguruar nga moti i lig që e kaploi Shkupin më 30 gusht të këtij viti, përderisa prona në “Ist hejt Mol” është e siguruar me franshizë prej 100.000 eurove.

 

Qytetarët dhe firmat nga Shkupi raportuan dëme të siguruara në të 11 shoqëritë e sigurimeve. Pothuajse 51 mijë banorë të Shkupit kanë sigurim aktiv të pronës dhe 215 prej tyre raportuan dëme nga stuhia e fortë që goditi zonën qendrore të qytetit në fund të gushtit. Nga të gjitha 349 dëme, 117 janë raportuar vetëm në një kompani sigurimesh.

Policëmbajtësit nga rajoni i Shkupit raportuan gjithsej 349 humbje në pronë në të gjitha kompanitë e sigurimeve pas stuhisë së fortë që goditi Shkupin më 30 gusht të këtij viti. Nga të gjitha dëmet e raportuara, numri më i madh, pra 215, janë në pronë apo pasuri të siguruar nga persona fizikë.

Sipas të dhënave të siguruara nga Agjencia e Mbikëqyrjes së Sigurimeve (AMS) nga të 11 kompanitë e sigurimeve jo-jetë, kompanitë dhe personat e tjerë juridikë me seli në Shkup raportuan 134 dëme pasurore si pasojë e stuhisë së fortë të paprecedentë në kryeqytet.

Numri më i madh i dëmeve të raportuara në pronën e siguruar në një kompani është 117, nga të cilat 97 janë dëme në pronë të personave fizikë.

Deri në fund të gushtit të këtij viti, në territorin e qytetit të Shkupit janë aktive 67.420 kontrata për sigurim të pronës, të cilat i kanë lidhur qytetarët dhe kompanitë me shoqëritë e sigurimeve.

Qendra tregtare “East Gate Mall”, objektet e së cilës pësuan dëme të konsiderueshme të dukshme publikisht, e siguroi pronën me njërën nga kompanitë dhe kontrata u lidh me një franshizë prej 100 mijë eurosh. Franshiza nënkupton që të dyja palët bien dakord që kompania e sigurimit të mbulojë vetëm dëmet më të mëdha se 100,000 euro dhe vetë i siguruari do të mbulojë dëmet nëse vlera e tyre është më e ulët ose e njëjtë me shumën e përcaktuar nga franshiza.

Njëkohësisht, kjo qendër tregtare ka edhe sigurim të përgjegjësisë profesionale, si dhe një numër i caktuar i qiramarrësve të njësive afariste kanë edhe polica të sigurimit të pronës, bëjnë të ditur shoqëritë e sigurimeve.

Pse është i rëndësishëm sigurimi i pronës, çfarë mbulon dhe për çfarë duhet kushtuar vëmendje?

Sigurimi i pronës apo i pasurisë ofron mundësinë, që për një sasi të vogël të fondeve të investuara (të ashtuquajtur prim) të paguara nga pronari i pronës, kompania e sigurimit të marrë përsipër rrezikun dhe të paguajë dëmin e pasurisë nëse ndodh një ngjarje e dëmshme që sigurohet dhe përcaktohet në kontratën e sigurimit.

Gjatë lidhjes së policës së sigurimit, duhet të sigurohemi që shuma e siguruar të jetë adekuate me vlerën e pronës. Në rast se ndodh dëmtimi, shoqëria e sigurimit ka detyrimin të paguajë dëmshpërblim në masën e dëmit të pësuar.

Prona e amvisërive dhe personave juridikë është më së shpeshti e ekspozuar ndaj rreziqeve nga zjarret, përmbytjet, tërmetet, rrufetë, lunja (erë shumë e fortë), shpërthimet, vjedhjet, derdhjet nga rrjeti i ujësjellësit, kanalizimit dhe ngrohjes dhe dëmtime të tjera të mundshme pronësore. .

Të gjitha informacionet në lidhje me sigurimin e pasurisë gjenden në dokumentin e titulluar Kushtet e Sigurimit të Pronës, të cilin çdo kompani sigurimi është e detyruar t’ia japë çdo të siguruari.

AMS veçanërisht rekomandon që të gjithë personat e siguruar, përpara se të blejnë një polic sigurimi, të lexojnë me kujdes Përjashtimet nga sigurimi, të cilat përcaktojnë se cilat rreziqe nuk mbulohen dhe për cilat nuk kërkohet kompensim.

Agjencia e Mbikëqyrjes së Sigurimeve (AMS) është organ rregullator i pavarur, i cili rregullon tregun e sigurimeve, kryen mbikëqyrje të aktivitetit të shoqërive të sigurimeve dhe kujdeset për mbrojtjen e të drejtave të personave të siguruar ose policëmbajtësve dhe kontribuon në edukimin financiar të popullatës.

Related posts

Po përgatitet ligj që do t’i shkarkojë kryetarët e komunave të cilët nuk dinë të menaxhojnë

Z.H

Rrugë e re e asfaltuar në Radishan

Xh M

LSDM kërkon nga Antikorrupsioni të zbardhë çështjen me Gjoko Vellkovskin si sekretar në Q.e Shkupit

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More