Agjencia Zhurnal.mk.

Truri është në gjendje të formojë lidhje të reja midis qelizave të veta

Dihet që truri është shumë ‘plastik’ – në formimin e vazhdueshëm të lidhjeve të reja midis qelizave të veta. Është mënyra se si mësojmë aftësi të reja, për shembull, sa më shumë që praktikojmë duke luajtur kitarë, aq më i fortë është rrjeti në tru përgjegjës për atë aftësi.

Një mrekulli, e botuar disa vjet më parë, mbi njerëzit që kishin hequr gjysmën e trurit gjatë fëmijërisë, gjithashtu tregoi se sa mrekulli është ky organ. Por, përkundër kësaj, këta njerëz mund të funksionojnë mjaft mirë, sepse pjesa tjetër e tyre janë bërë më të fortë, shpjeguan autorët e studimit, studiues nga Instituti i Teknologjisë në Kaliforni, shkruan Live Science.

Ata analizuan trurin e gjashtë të rriturve në 20 dhe 30 e tyre. Të gjithë ata iu nënshtruan hemisferktomisë në moshën tre muaj deri në 11-vjeç në mënyrë që të zvogëlojnë krizat epileptike – transmeton KosovaPress.

Hulumtimi gjithashtu përfshiu gjashtë persona që nuk ishin në një procedurë të tillë, përkatësisht të dy gjysmat e trurit të tyre po punojnë normalisht, që është grupi i kontrollit për krahasimin e rezultateve.

Të gjithë pjesëmarrësit iu nënshtruan imazheve rezonancë magnetike funksionale (fMRI), një teknikë që mat aktivitetin e trurit duke monitoruar rrjedhën e gjakut dhe studiuesit u përqendruan në rrjetet në tru që përfshihen në funksionet e jetës së përditshme, të tilla si shikimi, lëvizja, emocionet, njohja.

(Foto: Dana Foundation)

Ata më pas krahasuan ato imazhe të trurit me 1.500 imazhe të trurit të botuara në bazën e të dhënave të Projektit Superstruktura e Gjenomeve.

Ata zbuluan se në mesin e pacientëve që kanë vetëm gjysmën e trurit, rajonet e trurit janë të përfshira në të njëjtin rrjet të veprimit të përbashkët, siç është të parët, si te njerëzit truri i të cilëve është i paprekur.

Përveç kësaj, studiuesit zbuluan se lidhja, dhe kështu komunikimi, midis pjesëve të rrjeteve të ndryshme është më e fortë tek individët të cilëve u është hequr gjysma e trurit. Shumë prej tyre janë shumë funksionalë me aftësitë gjuhësore më normale.

“Unë isha ulur para një kompjuteri dhe shikoja imazhe MRI që tregojnë vetëm gjysmën e trurit tim, dhe u habita që ishin imazhe të së njëjtës qenie njerëzore që pashë duke folur, duke ecur dhe i cili vendosi të merrte kohën e tij për këtë hulumtim “, tha autori i studimit Dorit Clyman, duke shtuar se kjo tregon se ky organ është në gjendje të kompensojë humbjen e strukturës së trurit.

Sipas tij, hulumtimi i tyre donte që ata të kuptonin më mirë sesi truri riorganizohet pas një dëmtimi ose goditje në tru dhe si disa nga rajonet e tij mund të kompensojnë ato që janë dëmtuar ose humbur.

Ka shumë raste të tjera në literaturën mjekësore që dokumentojnë aftësinë e pabesueshme të trurit për t’u përshtatur në situata të papritura.

Për shembull, një e treta e gjysmës së djathtë të trurit të të riut u hoq, duke përfshirë pjesën e trurit përgjegjëse për shikimin. Disa vjet pas operacionit, neuroshkencëtarët zbuluan se ana e majtë e trurit filloi të merrte përsipër detyrat vizuale, kështu që ai ende mund të shihte mirë.

Related posts

Ushqimi i dimrit që ndihmon tretjen dhe mbron zemrën

D V

Pesë lloje ushqimesh që ndihmojnë në eliminimin e yndyrës së barkut pas moshës 50 vjeçare

Lea Muslija

Dhimbjet e ndryshme në trup; Kur duhen përdorur kompresat e ftohta dhe kur ato të ngrohta

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More