Agjencia Zhurnal.mk.

Trençevska: Marrëveshja e re që do të sigurojë rritje të përhershme të pagave

Shkup, 20 shtator – Marrëveshja e re e përgjithshme kolektive në sektorin publik, për të cilën po punohet, do të sigurojë të drejta më të mëdha për punëtorët, ndërsa metodologjia e re do të sigurojë rritje të vazhdueshme të pagave të punëtorëve, theksoi sonte ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska, duke theksuar se do të jetë një zgjidhje sistematike që nuk do të varet nga vullneti politik i askujt.

 

Ajo në emisionin “Top Tema” në televizionin Telma, bëri me dije se deri në fund të vitit do të nënshkruhet marrëveshja e re e përgjithshme kolektive për sektorin publik.

Ministrja theksoi se Ligji i ri për marrëdhëniet pune është ligj dhe kushtetutë sistematike për të drejtat e punëtorëve. Ai siç  theksoi Trençevska, do të sigurojë siguri më të madhe në realizimin e të drejtave të punëtorëve.

“Ligji i ri është në fazë përfundimtare  dhe presim në muajin nëntor të dalim në debate publike me përfshirjen e të gjitha palëve.  E përpunojmë përmes dialogut shoqëror me sindikatat dhe punëdhënësit, të cilat duhet të harmonizohet me të drejtat evropiane dhe me konventat e ratifikuara me ONP-në. Risi janë marrëveshjet në kohë të caktuar, në të cilat rëndësia tani është pesë vjet. Propozimi i sindikatave është një ulje një një vit, ndërsa punëdhënësit tre vjet. Besoj se do të gjendet një kompromis”, tha Trençevska.

Ministrja theksoi se dialogu social me sindikatat është i gjallë dhe vazhdon. Ajo shtoi se në kuadër të atij dialogu sillen zgjidhjet më të mira për punëtorët.

“Një nga zgjidhjet e para ishin ndryshimet në ligjin për pagën minimale. Në vitin 2017, paga minimale ishte 9.000 denarë, sot është 18.000 denarë. Kjo është dyfishi i pagave dhe dyfishi i të ardhurave për punëtorët”, theksoi Trençevska.

Related posts

VMRO-DPMNE vazhdon të kërkojë zgjedhje të parakohshme 

R Zh

Memorandum bashkëpunimi për dy projekte për mbështetje të Romëve në vend

D V

Moti sot me diell por do jetë ftohtë

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More