Agjencia Zhurnal.mk.

Terapi për mjekim të rritjes së çrregulluar marrin rreth 150 fëmijë, apel për matje të rregullta

Shkup, 20 shtator – Nën moton “Vetëm dy matje të gjatësisë në vit, mund ta ndryshojnë jetën e fëmijës tuaj”, Shoqata e prindërve të fëmijëve me sëmundje endokrinologjike “Rritje” sot për të nëntën herë iu bashkua iniciativës globale për shënimin e Ditës botërore të ndërgjegjësimit për rritjen tek fëmijët.

 

Aleksandar Petrovski, kryetar i Shoqatës civile “Rritje”, theksoi se këtë vit për herë të dytë është siguruar buxheti nga ana e Fondit për sigurim shëndetëso të Maqedonisë së Veriut dhe është realizuar furnizimi në vlerë prej 61,8 milionë denarë dhe rritje prej 6 për qind në krahasim me vitin e kaluar. Ai tha se çrregullimi i rritjes është një nga simptomat e hershme të shpeshta të cilat zbulojnë sëmundje të cilat janë në prapavijë si arsye.

“Kjo terapi tani mundëson mesatarisht trajtimin e 150-160 fëmijëve. Ky është një hap i madh përpara për fëmijët, ndërsa kënaqësi e Shoqatës se përpjekjet dhe lufta e mundimshme e zgjat një dekadë dhe përfundimisht finalizohet me rritje të buxhetit”, tha Petrovski.

Shoqata “Rritje” informon se e riaktivizojnë fushatën për njohjen në kohë të çrregullimeve të rritjes së nisur në vitin 2013, me sloganin “nëse gjatësia e fëmijës i përgjigjet moshës, mateni menjëherë këtu”.

Aspasia Sofianova, drejtoreshë e Klinikës universitare për sëmundje të fëmijëve, deklaroi se pritja është shëndet dhe çdo vonesë në një vit nëse nuk ka hormon për rritje, siç tha, do të thotë ngecje në atë rritje dhe humbje të funksioneve të rëndësishme në organizëm, të cilët mund të nënkuptojë më tutje shumë në lidhje me të gjitha ato familje të cilat presin para dyerve, lusin, pyesin.

“Ka edhe shumë sëmundje të tjera të cilat vërtet meritojnë të merren parasysh dhe të zbulohen në kohën e duhur në lidhje me periudhën e zhvillimit të fëmijës, e cila është jashtëzakonisht e rëndësishme për të pasur një individ të shëndetshëm, në sfond fshehin hormonin e rritjes, i cili nëse jepet në kohë. se nuk kemi një individ që do të ketë probleme në të ardhmen”, tha ajo.

Related posts

Sela: U dogjën të gjallë 14 njerëz, tani mbani larg duart nga familjarët dhe mjekët

N E

Seancë e Komisionit kuvendor për mbrojtje dhe siguri

Z.H

Pendarovski mbajti fjalim në konferencën e gjashtë rajonale të trupave për barazi në EJL

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More