Agjencia Zhurnal.mk.

Të hyrat nga remitencat përmirësojnë mirëqenien ekonomike të vendit

Mbi 361 milion euro, vijnë çdo vit në Maqedoni të Veriut nga mërgimtarët. Remitencat në vendin tonë, sipas një përllogaritje të Eurostat, kapin vlerën e 3.4 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto, edhe pse shifra reale thuhet se është më e lartë, pasi shumica e remitencave transferohen përmes kanaleve të parregulluara.

“Vlerësimet tona të bazuara në metodologjinë e harmonizuar me Fondin Monetar Ndërkombëtar tregojnë se shuma e këtyre dërgesave, që nga viti 2009 e këndej tejkalon një miliard euro apo është afër 16 për qind e Prodhimit të Brendshëm Bruto”, thonë nga Banka Popullore e Maqedonisë së Veriut.

Profesori universitar Hamit Aliu vlerëson se ndikimi i remitencave në ekonominë e përgjithshme të vendit është në nivel shumë dominant.

Ato sipas Aliut ndikojnë në përmirësimin e gjendjes ekonomike dhe në reduktimin e varfërisë.

“Mbi 45% deri më 50%, remitencat përmirësojnë mirëqenien ekonomike në Maqedoni. Me këtë ekonomi, me këtë nivel të zhvillimit dhe me këtë letargji që nuk ka interesim për zhvillim ekonomik për këto 30 vite, most ë kishin qenë remitencat, çdo i treti do të kishin problem për kafshatën e bukës. Vetëm punëtorët e vendit tonë në diasporë kanë ndiku shumë në aspket pozitiv edhe në mirëqenien e popullatës, por edhe në aspekt të të ardhurave të shtetit” – u shpreh profesori universitar, Hamit Aliu.

Ndërkohë sa i përket shifrave në rajon, të ardhura më të mëdha nga remitencat ka Serbia me mbi 7 milionë banorë, me 3.3 miliardë euro, pason Bosnjë e Hercegovina me 1.6 miliard euro, Shqipëria me afër 1.3 miliard euro, Kosova me 1.2 miliard euro. E shprehur si përqindje e PBB-së, në Kosovë janë dërguar 18.5 për qind, në Mal të Zi 12.5 për qind, në Shqipëri janë dërguar 9.8 për qind, në Bosnje e Hercegovinë 9.3 për qind dhe në Serbi janë dërguar 7.2 për qind.

Related posts

Përsëri tarifë e lirë ditore e rrymës për amvisëritë

D V

ASK: Mbi 12 mijë të punësuar më shumë në tetor, krahasim me vitin paraprak

D V

Tatimi solidar grumbullon 40 milionë euro

D V