Agjencia Zhurnal.mk.

Studimi: Veturat elektrike janë shumë më miqësore me mjedisin sesa motorët me djegie

Sipas studiuesve, ekzistojnë vetëm dy lloje të automjeteve që janë vërtet miqësore me natyrën. 

 

Një studim i fundit nga Këshilli Ndërkombëtar për Transportin e Pastër (ICCT) tregon se veturat elektrike me bateri janë dukshëm më miqësore me mjedisin sesa motorët me djegie.

Emetimet e gazeve serë si CO2 dhe metani në veturat elektronike të sapo regjistruara në Evropë janë 66 deri 69 për qind më të ulëta se në motorët e rinj me djegie. Përveç kësaj, pjesa e energjisë së rinovueshme ka të ngjarë të rritet edhe më tej me Marrëveshjen e Gjelbër të BE-së dhe synimet më të rrepta të klimës, siç dyshojnë studiuesit. Nëse automjetet e reja drejtohen tërësisht me energji elektrike nga burime të rinovueshme, veturat elektrike arrijnë deri në 81 për qind emetime më të ulëta të gazeve serrë sesa motorët me djegie.

Për SHBA-të, studiuesit llogarisin një avantazh aktualisht 60 deri në 68 për qind, siç raporton engadget. Në vendet aziatike Kina dhe India, nga ana tjetër, deri në 45 dhe 34 për qind të emisioneve mund të kursehen. Përqindja e energjisë elektrike nga qymyri është dukshëm më e lartë këtu.

Për këtë studim, si në studime të tjera të ngjashme, nuk u përdorën vlerat zyrtare të provës, por konsumi i karburantit dhe energjisë elektrike në përdorim mesatar. Gjithashtu doli që emetimet e hibrideve plug-in në përdorimin e përditshëm janë vetëm midis 25 dhe 27 përqind më të ulëta se ajo e automjeteve me benzinë.

Në përgjithësi, veturat me bateri që punojnë me energji elektrike nga energjitë e rinovueshme dhe automjetet e qelizave të karburantit që funksionojnë me hidrogjen të gjelbër janë opsionet e vetme për dekarbonizim të rëndësishëm, sipas studiuesve. Sipas ICCT, BE nuk duhet të lejojë më motorë të rinj me djegie më së voni deri në vitin 2035.

Related posts

Veturat pa shofer, teknologjia e fundit nga Volvo lë pas atë të Teslas

D V

Morgan zbuloi Plus 8 GTR, veturën e saj më të fuqishme

D V

Porsche 918 Spyder shitet në ankand për 1.4 milion dollarë, i ka vetëm 8.000 kilometra të kaluara – u prodhua në vitin 2015

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More