Agjencia Zhurnal.mk.

Studimi i ri: Kafeja mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së mëlçisë

Një studim i ri nga Britania e Madhe zbuloi se pirja e kafesë shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve kronike dhe kushteve të tjera të shëndetit të mëlçisë. Shkencëtarët aktualisht po punojnë për të shqyrtuar mundësinë e përfshirjes së kafesë në trajtimin e këtyre sëmundjeve.

 

Studimi, i botuar në revistën BMC Public Health këtë muaj, tregoi se njerëzit që pinë kafe kanë 21 për qind rrezik të reduktuar të sëmundjes së mëlçisë dhe 49 për qind rrezik më të ulët të vdekjes nga sëmundja kronike e mëlçisë, raporton Healthline.

Përfitimet shëndetësore ishin më të theksuara tek njerëzit që pinin kafe të bluar në krahasim me ata që pinin kafe të çastit. Ky hulumtim paraqet prova të reja dhe kontribuon në teorinë se kafeja përfiton shëndetin e mëlçisë.

Studiuesit vlerësuan të dhënat shëndetësore të 495.585 njerëzve që u ndoqën për një mesatare prej 10 vjetësh. Nga ai grup, 78 për qind konsumuan kafe të bluar me kafeinë, kafe të çastit ose kafe pa kafeinë dhe 22 për qind nuk konsumuan kafe.

Gjatë studimit, kishte 3.600 raste të sëmundjes kronike të mëlçisë ose steatozës, një akumulim yndyre në mëlçi. Janë raportuar edhe 184 raste të karcinomës hepatocelulare, kancer të mëlçisë.

Ata që pinë kafe kishin një rrezik prej 21 për qind të zvogëluar të zhvillimit të sëmundjes kronike të mëlçisë dhe një rrezik 20 për qind më të ulët të mëlçisë yndyrore. Pjesëmarrësit e hulumtimit që pinë kafe gjithashtu kishin një rrezik prej 49 për qind të zvogëluar të vdekjes nga sëmundja kronike e mëlçisë.

Përfitimet shëndetësore ishin më të theksuara tek ata që pinin kafe të bluar me kafeinë. Megjithëse kafeja e çastit dhe kafeja pa kafeinë shoqërohen me përfitime shëndetësore, kafeja e bluar ka pasur efektet më të mëdha.

Sipas studiuesve, kafeja e bluar përmban nivelet më të larta të kahveol dhe kcafestol, dy përbërës që mendohet se mbrojnë nga sëmundja e mëlçisë. Përfitimet shëndetësore u zvogëluan nga katër deri në pesë filxhanë kafe në ditë.

Studiuesit thonë se kafeja mund të përdoret potencialisht si një mënyrë e përballueshme dhe e përballueshme për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së mëlçisë.

“Megjithëse është treguar edhe në hulumtimet e mëparshme, kjo punë duket se është prova më bindëse deri më tani se konsumi i kafesë shoqërohet me një ulje të vdekshmërisë të shkaktuar nga sëmundja e mëlçisë”, tha Joseph Lim, një hepatolog dhe profesor në Yale.

Sipas Tamar Thaddeus, një hepatolog dhe profesor në Yale, është e vështirë të përcaktohet saktësisht se si dhe pse kafeja mund të luftojë sëmundjen e mëlçisë.

“Mund të ketë veti antiinflamatore dhe antifibrotike, dy rrugë kryesore dhe të ndërlidhura për sëmundjen e mëlçisë dhe kancerin e mëlçisë,” tha Thaddeus. Faktorë të tjerë që nuk janë identifikuar ende mund të luajnë një rol.

Nevojiten më shumë hulumtime për të hetuar se si kafeja, së bashku me mënyrat se si prodhohet, mund të përmirësojnë rezultatet e shëndetit te njerëzit me sëmundje të mëlçisë.

Related posts

Si të ndaloni gërhitjen me shkronjën ‘i’? Një këshillë që do ta ndani me të gjithë ata që i njihni

D V

Ushqimi më i dëmshëm për gjëndrën tiroide

Lea Muslija

Llojet e dhimbjeve që s’duhet t’i injoroni

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More