Agjencia Zhurnal.mk.

Spasovski në Forum të ministrave të punëve të brendshme të vendeve anëtare të MARRI në Podgoricë

Shkup, 2 qershor – Rajoni i pjesëmarrësve në MARRI është rajon i ndjeshëm për shumë çështje – Ballkani Perëndimor, pjesë e Evropës, por ende nuk është edhe pjesë e Bashkimit Evropian.

Iniciativa rajonale për migrim, azil dhe refugjatë (MARRI) me zyrën e saj të përhershme në Shkup ekziston dhe funksion më shumë se 17 vjet. Vite në të cilat kemi treguar se mund të komunikojmë mes nesh se mund të bashkëpunojmë dhe përmes diskutimeve konstruktive të sjellim vendime të dobishme për rajonin.

Këtë, mes tjerash, e theksoi ministri Oliver Spasovski në fjalimin e tij të parë në Forumin e sotëm MARRI të ministrave të punëve të brendshme të vendeve anëtare të kësaj Iniciative rajonale për migrim, azil dhe refugjatë që u mbajt në Podgoricë, Mal të Zi.

Duke potencuar se MARRI padyshim është dëshmuar një tregim I suksesshëm rajonal, projekt i suksesshëm rajonal që arriti të mbijetojë pavarësisht nga shumë vështirësi, përfshirë pandeminë aktuale të Kovid-19, ministri Spasovski theksoi se Republika e Maqedonisë së Veriut mbetet e përkushtuar ndaj kësaj iniciativë.

“Përkushtimin tonë e bazojmë ndaj faktit se MARRI si subjekt rajonal edhe sot është shumë i nevojshëm për rajonin. Rëndësia e MARRI edhe sot është shumë aktuale, pasi si temë bazë për punë e ka migrimin I cili vetëvetiu është I përhershëm. Nuk ka proces tjetër shoqëror që ka një histori më të gjatë, dhe shembujt nga vitet e fundit, madje edhe ata nga periudha e pandemisë, kanë treguar se ky proces nuk mund të ndërpritet”, theksoi Spasovski, thuhet në kumtesën e MPB-së.

Duke e marrë parasysh se Republika e Maqedonisë së Veriut edhe formalisht e mori presidencën me iniciativën MARRI në periudhën e ardhshme një vjeçare, ministri Spasovski prezantoi një pjesë të projekteve, ideve dhe iniciativave që planifikohen si të rëndësishme gjatë presidencës maqedonase.

Me këtë rast ai theksoi se theksi më i madh do të vihet në finalizimin e procesit të hartimit të një strategjie të re moderne MARRI për periudhën e vitit 2021-2024, në mënyrë që të demonstrojë kapacitetin për të zhvilluar aktivitete afatmesme dhe afatgjata, të pajtueshme dhe fleksibël për t’u përshtatur me sfidat e mundshme .

Sipas ministrit Spasovski, qëndron në kumtesë, përveç kësaj, duke pasur parasysh se në vitet e fundit ngarkesa e punës e përfaqësuesve të departamenteve të azilit është rritur ndjeshëm, është planifikuar të organizohen ngjarje për të paraqitur praktikat më të mira në aspektin e organizimit organizativ të këto njësi.

“Do ta shfrytëzojmë këtë për praninë e përfaqësuesve që punojnë në fushën e azilit në institucionet përkatëse nga vendet anëtare të BE-së, duke shpresuar se disa nga përvojat e tyre do të jenë të zbatueshme në vendin tonë. Në të njëjtën kohë, ne parashikuam një seri aktivitetesh të dedikuara për thellimin e bashkëpunimit midis Qendrës Rajonale dhe anëtarëve të Komitetit MARRI dhe koordinatorëve MARRI, si dhe promovimin e aktiviteteve për përdoruesit e fundit në administratat e vendeve pjesëmarrëse”, theksoi Spasovski.

Ai paralajmëroi se fokusi është në çështjen e bashkëpunimit të rajonit tonë me vendet e origjinës së migrantëve të cilët përdorin rrugë të paligjshme për të lëvizur nëpër territoret tona, e cila është një temë, theksoi Spasovski, e cila ka qenë prej kohësh një nevojë ose një çështje e ndezur. duhet gjetur një përgjigje.

Nikoqir i Forumit, ministri I Punëve të Brendshme të Malit të Zi, Sergej Sekuloviq, në fjalimin e tij para të pranishmëve theksoi se sfidat në lidhje me migracionin, azilin dhe personat e zhvendosur, duke pasur parasysh situatën globale të sigurisë, sigurisht që nuk do të jenë më pak të rëndësishme në kohën në po vjen.

“Mali i Zi është i gatshëm t’I investojë të gjitha përpjekjet për të kontribuar për krijimin e lidhjeve të forta politike dhe marrëdhënieve midis vendeve fqinje, në mënyrë që, në këtë fushë të rëndësishme veprimi, të arrihet qëllimi që na afron me vlerat dhe standardet e integrimit. Në atë kuptim, iniciativat tona rajonale, përfshirë MARRI, kanë qenë një mundësi për më shumë se një dekadë për të forcuar lidhjet dhe vlerat e përbashkëta në rrugën për në BE”, tha Sekuloviq.

Ministri Sekuloviq e uroi ministrin Spasovski dhe Maqedoninë e Veriut për marrjen e kryesimit njëvjeçar me këtë iniciativë dhe porositi se Mali I Zi çdoherë është e gatshme të vazhdojë me kontribut aktiv me qëllim të afirmimit të stabilitetit rajonal dhe përshpejtimin e proceseve integruese

Related posts

MPB-Maqedoni apel qytetarëve: Mos bini pre e emaileve të rrejshme të dërguar në emër të BSP-së

D V

Mbyllen pesë markete në Maqedoni, nuk kanë respektuar masat e qeverisë

D V

DPHM: Nesër në pjesët perëndimore shi lokal

D V
OFERTË SPECIALE // Domain + Hosting + Uebfaqe për vetëm 400 Euro në vit!
Ofertë Speciale:
Domain + Hosting + Uebfaqe = 400euro!