Agjencia Zhurnal.mk.

Sondazhi i (CRPC): Fushata zgjedhore e LSDM-së dhe e BDI-së më e pëlqyer te qytetarët

Shkup, 9 tetor – Në një sondazh të realizuar nga Qendra për Hulumtime dhe Komunikim Politik (CRPC), në prag të zgjedhjeve lokale të 17 tetorit, të anketuarit mendojnë se BDI nga blloku politik shqiptar dhe LSDM nga blloku politik maqedonas deri më tani janë duke zhvilluar fushatë më të mirë zgjedhore.


Shprehur në përqindje 23.89% e të anketuarve mendojnë se LSDM udhëheq fushatën më të mirë zgjedhore, e ndjekur nga VMRO DPMNE me 22.19%.

Nga partitë e bllokut politik shqiptar, rezultatet janë si më poshtë. BDI udhëheq fushatën më të mirë, ме 9,35% e ndjekur nga Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa ме 6,7%‚ BESA ме 4,6%dhe në fund PDSH ме 1,39%.
Por shumica e të anketuarve ose 26.68% refuzuan t’i përgjigjen pyetjes, se cila nga partitë politike udhëheq fushatën më të mirë zgjedhore deri më tani.


Shih tabelën më poshtë:

Në pyetjen se: A do të kishit votuar për kandidatin e të njëjtës parti që keni votuar në zgjedhjet e kaluara?
Në këtë pyetje 43% e të anketuarëve u përgjigjën se nuk do të votonin. Përgjigjet e tjera për këtë pyetje, të paraqitura në përqindje, i gjeni në tabelën më poshtë:

Në pyetjen e rradhës se: A meriton kryetari i komunës  rizgjedhjen edhe për një mandat?

Shumica e të anketuarve, pra 43% e të anketuarve, u përgjigjën se kryetari i tyre nuk meriton një mandat tjetër. Shumica prej tyre, ose 47% që dhanë këtë përgjigje, ishin shqiptarë etnikë.
Shih tabelën më poshtë:

Në pyetjen Si e vlerësoni punën e kryetarit të Komunës?
Shumica e të anketuarve, pra 41% e të anketuarve thanë se kryetari i komunës së tyre meriton një notë nga 1 në 6, përqindja më e ulët ose 3%, morën notën më të lartë nga 9 në 10.
Këtu, si në pyetjet e mëparshme, struktura etnike e të anketuarve merret parasysh.
Shih tabelën më poshtë:

Në pyetjen e rradhës, sipas grafikut të paraqitur më poshtë, shumica e të anketuarve u përgjigjën se kanë një opinion negativ për kryetarin e komunës së tyre, pra 39%, kurse përqindja më e ulët e tyre ose shprehur në përqindje 10% kanë një opinion paksa pozitiv.

Sipas strukturës etnike, shqiptarët krahasuar me bashkëqytetarët e tyre maqedonas kanë një opinion më të theksuar negativ për kryetarin e komunës së tyre edhe atë për më shumë se 10% e të anketuarve.

Shih tabelën më poshtë:

Sondazhi u realizua nga Qendra për Kërkime dhe Komunikim Politik (CRPC) me kërkesë të web portalit në gjuhën maqedonase Glas.mk, si dhe dy portaleve në gjuhën shqipe Fol.mk dhe Zeri.mk.

Anketa  është realizuar  sy më sy, me 1231 të anketuar në kontakt të drejtpërdrejtë sipas një metode të rastësishme edhe atë  në disa komuna të Republikës së Maqedonisë së Veriut.  Gjithmonë, duke marrë parasysh përbërjen etnike, numrin e votuesve, gjininë, moshën, aftësimin profesional, nivelin e arsimimit  si dhe shpërndarjen gjeografike.

Hulumtimi u krye në periudhën nga 19 shtator deri më 27 shtator 2021, ndërsa mundësia e gabimit nuk tejkalon +-2%.

Për të parë sondazhin e plotë me të gjitha pyetjet e pyetësorit , si dhe rezultatet  e përpunuara bashkë me  paraqitjet grafike  të shprehura në përqindje, klikoni KËTU.

Pjesa e dytë e sondazhit do të publikohet së shpejti …

Related posts

Komuna e Çairit asfaltoi krahun e rrugës ” Cvetan Dimov”

D V

Agim Ademi takohet me ish-mesfushorin e Përfaqësuese së Zvicrës, a po i bashkohet ai Kosovës?

Redaksia

Mickoski: 11 Tetori është dita kur liridashësia udhëhoqi dhe më pas fitoi

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More