Agjencia Zhurnal.mk.

Simptomat e para të një shtatzënie jashtë mitre, ja shkaqet dhe faktorët e riskut

Shtatzënia ekstrauterine ndodh atëherë kur veza e fekonduar nuk implantohet në mitër por diku tjetër (vendoset dhe fillon të zhvillohet jashtë uterusit). Vendi ku më shpesh ndodh implantimi është në njërin prej tubave të Falopit, prandaj shpeshherë këto shtatzëni njihen ndryshe edhe si shtatzëni tubare.

Zhvillimi i shtatzënisë jashtë mitre mund të dëmtojë tubat apo vendin ku zhvillohet dhe konsiderohet urgjencë mjekësore pasi rrezikon jetën e gruas dhe çon në humbje të shtatzënisë. Zakonisht zbulohet midis javës së 5-të dhe të 10-të të zhvillimit të shtatzënisë.

“Arsyeja më e zakonshme e shtatzënisë jashtë mitrës është dëmtimi i tubave të mitrës që shkakton bllokim apo ngushtim. Po ashtu, mund të ketë edhe problem me muret e mitrës, që zakonisht tkurren dhe bartin vezën e pllenuar në mitër. Infektimet e pelvikut dhe apendiksit mund të shkaktojnë tubin që të përdridhet apo të ngjitet, kështu që e vonon kalimin e vezës dhe lejon vezën të mbarësohet në tub. Megjithatë, në shumicën e rasteve, mbarësimi i vezës në tub nuk është i ditur. Në disa raste kjo formë e shtatzanisë mund të shfaqet pa asnjë arsye konkrete, megjithëse më të rrezikuara janë gratë të që kanë pasur më parë një episod të tillë”- tha Bylykbashi për News24.

Related posts

Si ndikon akullorja në shëndetin tonë?

D V

Dhjami i tepërt rreth belit nënkupton se keni madhësi më të vogël të trurit

D V

Çfarë e bën një produkt të shëndetshëm?

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy