Agjencia Zhurnal.mk.

Si po vepron Dogana me automjetet me targa të huaja në pronësi të shtetasve tanë?

Shkup, 28 Mars – Përkundër zgjidhjes së re ligjore për riregjistrimin e automjeteve nga targa të huaja në ato të Maqedonisë, Drejtoria e doganove deri më tani as nuk e ka konfiskuar e as nuk e ka ndaluar hyrjen e një veture të tillë në vend. Ligji është në fuqi prej katër muajsh, ndërsa Dogana nuk ka informacion për koston apo penalitetet nëse pronarët nuk respektojnë afatin për riregjistrimin e automjeteve.

“Ju njoftojmë se Drejtoria doganore po kryen kontrolle të intensifikuara për zbatimin e rregulloreve aktuale me të cilat rregullohet importimi i përkohshëm i automjeteve (motoçikletave të udhëtarëve, mjeteve lundruese, motoçikletave etj.), me qëllim shmangien e mënyrës së pahijshme dhe të kundërligjshme. të vepruarit për shkak të mosnjohjes së rregulloreve aktuale”, thuhet në përgjigjen nga Dogana.

Problemi me automjetet me targa të huaja, zakonisht bullgare, shqiptare apo kosovare, është se pronarët janë shtetas të Maqedonisë dhe drejtojnë vetura me regjistrim të huaj, pa paguar detyrime importi dhe të tjera në Maqedoni. Gjithashtu, tarifat për shfrytëzimin e rrugëve publike gjatë regjistrimit paguhen në vendet fqinje dhe përdorin rrugët e Maqedonisë. Për këtë arsye, Qeveria ka përgjysmuar detyrimet për importin e automjeteve të përdorura, por me kusht që ato të hyjnë në vend jo më vonë se data 1 tetor 2020 dhe të kenë të paktën standardin EURO 4. Afati i ri-regjistrimit të automjeteve skadon në muajin nëntor. Sipas projeksioneve të qeverisë, nga importet e tyre pritet të arkëtohen rreth 20 milionë euro.

Për momentin, opsionet janë ose të vozisni makinën vetëm për 6 muaj në Maqedoni dhe më pas ta nxirrni jashtë vendit ose të vozitni derisa të përfundojë regjistrimi i saj, dhe pastaj ta lini në parcelë dhe ta shesni në Bullgari. Në çdo rast, pronarët e automjeteve me standard më të ulët se “EURO 4” do të duhet t’i thonë fjalë për fjalë lamtumirën makinës, sepse të tilla konsiderohen ndotës kryesorë dhe nuk mund të importohen fare në vend.

Related posts

Nuhiu: Llapi luajti lojë të mençur duke u mbrojtur, barazimi epilog real

Redaksia

Ziadin Sela: Open Balkan, ‘kali trojës’ i Putinit në Ballkan

Redaksia

Sela: Këta që nuk kanë fobi nga lartësia, unë po ju them që do i thyen hundët shumë keq më 17 tetor

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More