Agjencia Zhurnal.mk.

Shumica e dezinformatave rreth Covid-19 erdhën nga 12 persona, zbulon një raport

Shumica dërrmuese e teorive të dezinformimit dhe konspiracionit anti-vaksinë për Covid-19 e kishin origjinën nga vetëm 12 persona, gjeti një raport nga Qendra Kundër Urrejtjes Dixhitale (CCDH) cituar nga Shtëpia e Bardhë.

 

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, CCDH, një organizatë jo-fitimprurëse dhe jo-qeveritare në Mbretërinë e Bashkuar/SHBA, zbuloi në mars se këto 12 personalitete në internet që ata i quajtën “dymbëdhjetëshja e dezinformimit” kanë një ndjekje të kombinuar nga 59 milionë njerëz nëpër platforma të shumta të mediave sociale, me Facebook që ka ndikimin më të madh.

CCDH analizoi 812,000 postime në Facebook dhe Twitter dhe zbuloi se 65% vinin nga “dymbëdhjetëshja dezinformuese”.

Dhe siç thuhet më tej, vetëm në Facebook, ata janë përgjegjës për 73% të të gjithë përmbajtjes anti-vaksinë, megjithëse vaksinat janë konsideruar të sigurta dhe efektive nga qeveria amerikane dhe agjencitë e saj rregullatore. Dhe 95% e dezinformatave rreth Covid-19 të raportuara në këto platforma nuk u hoqën.

Midis tyre janë mjekë që kanë përqafuar pseudoshkencën – ndër ta edhe nipi i John F. Kennedy i cili gjithashtu ka lidhur vaksinat me autizmin dhe rrjetet celulare 5G me pandeminë e coronavirusit.

Kennedy u hoq që nga Instagram, të cilin Facebook e zotëron, por jo nga vetë Facebook.

“Facebook, Google dhe Twitter kanë vendosur politika për të parandaluar përhapjen e keqinformimit të vaksinave; ende deri më sot, të gjithë kanë dështuar të zbatojnë në mënyrë të kënaqshme ato politika”, shkroi drejtori ekzekutiv i CCDH, Imran Ahmed, në raport.

“Të gjithë kanë qenë veçanërisht joefektivë në heqjen e dezinformatave të dëmshme dhe të rrezikshme në lidhje me vaksinat e coronavirusit”.

Megjithëse platformat që atëherë kanë marrë masa për të hequr shumë postime dhe madje për të hequr tre nga 12 nga një platformë, CCDH po bën thirrje në Facebook dhe Instagram, Twitter dhe YouTube për të zhvendosur plotësisht dhjetëra dezinformata që ata besojnë se janë të rrezikshme dhe të dobishme në krijimin e hezitimit të vaksinave në një moment vendimtar në pandemi.

“Politikat dhe deklaratat e azhurnuara kanë pak vlerë nëse nuk zbatohen me forcë dhe në mënyrë të vazhdueshme”, citohet të ketë thënë raporti. “Me shumicën dërrmuese të përmbajtjes së dëmshme që përhapet nga një numër i zgjedhur llogarish, heqja e atyre pak individëve dhe grupeve më të rrezikshme mund të zvogëlojë ndjeshëm sasinë e dezinformimit që shpërndahet nëpër platforma”.

Related posts

Zbuloni se si të bëni transferimin e chat-it WhatsApp nga iPhone në Android

D V

Katër funksionet e reja që i sjell iOS 15 në pajisjet e Apple gjatë 20 shtatorit

D V

Rohingya paditin Facebookun, kërkojnë dëmshpërblim prej 150 miliardë dollarësh

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More