Agjencia Zhurnal.mk.

Shqiptarët janë kopsht zoologjikë për serbët

FAHRI XHARRA

 

Atëherë kur menduan që e pati Shqipëria, iu deshtë të japin edhe një arsyetim karshi botës “se Shqipëria është një kopsht zoologjik “ dhe se shqiptarët  janë bisha  dhe  aty e kanë vendin .Por Turqia nuk tërhiqej, cofëtina e Ballkanit kurrsesi të shkoqej nga ne.

“Veçernje Novosti” e përditshme serbe me 15 Nëntor 1912 shkruan me titull të madh “Çka kërkon Serbia?” . Presidenti i qeverisë serbe të Pashiqit ia praqet gazetës Tajms kërkesat e Mbretërisë Jugosllave dhe ndër të tjera thuhet : “ Serbia e do bregdetin e Adriatikut shqiptar nga Lezha deri në Durrës si dhe tokat  tjera deri në Gjakovë dhe gjithashtu tokat nga Gjakova deri në Ohër”!

“Sot, kancelaritë evropiane po e kërkojnë formulën  dhe zgjidhjen se çka të bëjnë me Arbanasit e pa kulturë , pa ndjenja nacionale, dhe të pa traditë kombëtare….Por për Serbinë është i rëndësishëm deti, po aq sa janë të rëndësishme mushkëritë për njeriun e gjallë….  Deti ! Po aty është fjala dhe i  tërë plani strategjik dhe taktik I udhëheqësve tanë . Aty është e tërë politika e diplomatëve tanë (Politika, 19.11.1912) Serbia mundohej të bindë botën se jo vetëm që deti iu takon atyre por e kishte edhe një qëllim të keq propagandues duke na para qitur si  ”shtazë”. (Politika e 21 Tetorit 1912) . Shkrimi me titull bombastik ” Bishat” e bënte  ”përshkrimin” më të ultë për një komb, për neve . Dashtas apo jo , nga ajo që shkruhet ngjallej një urrejtje tek të pa informuarit.

Si flet sot Serbia për në qarqet diplomatike botërore për ne ? Nuk e dimë, se nuk i kemi stenogramet . Por , padyshim që jo mirë !

Çka flasin qarqet shkencore për ne , kur nga goja e shqiptarëve ”intelektual ” dalin dhe mbesin të shkruara fjalët që as të huajt më qëllimkëqij nuk kishin ditë ti thoshin.

Deri sa në vitet kur ndahej fati i ynë (1912,1913. 1920) flitnin vetëm ata : tani kur përsëri është një farë lufte jo e shpallur kundër nesh: flet inteligjenca e ynë pa fija turpi.

Po iu sjelli një intervistë të huaj me një margaritarët të tradhtisë kombëtare . E kja është që ky nuk është i vetëm:” V.Dolinski: – Si I p-riti publiku Shqiptar studimet dhe zbulimet tuaja albanologjike?

Dr.Kapllan Resuli – Buroviç. – Njëherë edhe Enver Hoxhës iu deshtë të pranoj se shkencës

shqiptare i mungon objektiviteti. Poetesha shqiptare Mimoza Erebara I pyeti në Akademinë e shkencave drejtpërdrejtë se çu bë me zbulimet e mia shkencore? Ata i than asaj : ”Ne e dimë krejt këtë edhe para Kapllanit, por tash nuk është koha të flitet për këtë”.

Që në publikimet e YLBERIT (del në Gjenevë që nga viti 1993) dhe veçanërisht ndërmjet përmbledhjes sime albanologjike ILIRËT DHE SHQIPTARËT, I kam paraqitur në formë të shkruar pikëpamjet e mia. Akademiku shqiptar Vinsent Golleti, duke folur për mediat e shkruara, tha: ” Tezat e Kapllan Resulit për problemet e shqiptarëve, posaçërisht lidhur me ato të prejardhjes së shqiptarëve duhet të mirëpriten me ngrohtësi, pasi që studimet të cilat i ka publiku lidhur me këto probleme duhet parapaguar nga e tërë bota e arsimuar”. Pas tij foli edhe Dr. Adrian Klosi,i cili në mes të Tiranës hapur e kundërshtoj hipotezën e sajuar se shqiptarët kanë origjinë Ilire.

Me mua u pajtuan ndërmjet shtypit edhe disa studiues të tjerë të rinj, nga të cilët do të

përmend Fatos Lubonja, Prof Ardian Vebiu etj. Dua të theksoj se sot është paraqitur një grupi të shkolluarve të rinj të cilët nuk pajtohen me mitet e falsifikuara por me kurajo pranojnë të vërtetën shkencore! Jam krenar qënë udhëheqë këtë grup dhe që kanë marrë nga unë kurajën e domosdoshme arsimore. Sepse besomëni se nuk është lehtë aspak, pasi që shqiptarët ekstrem nacionalist, shovinist dhe racist të udhëhequr nga Ismajl Kadare, në forma të ndryshme  përpiqen të na shkaktojnë dhe satirizojnë për të na heshtur me çdo kusht! I përmenduri Dr Adrian Klosi, kur tha se teza e origjinës ilire të shqiptarëve nuk është e bazuar, shtoi: “Por më mirë është të mos flitet për këtë , sepse do të na paraqesin si antishqiptarë”. Çka edhe bënë.

V.Dolinski: – Nga ç`kohë daton aktualisht evidenca më e vjetër e ekzistencës së shqiptarëve dhe gjuhës shqipe?

Dr.Kapllan Resuli – Buroviç. – Teksti më I vjetër I shkruar shqip është “Formula e pagëzimit”, e përkthyer nga latinishtja më 8-11-1462 nga malazezi Pacle Angjelkoviç, të cilin shqiptarët e shqipëruan si Pal Engjëlli. Libri i parë shqip është “Meshari” (Libri i mendimeve) një manual i ceremonive fetare, që daton nga viti 1555 dhe është shkruar nga Kroati  Ivan Buzuk dhe  publikuar në Mal të Zi. Dhe është e kuptueshme që e shqiptarizojnë me emrin Gjon Buzuku.Sa për informimin tuaj, abetarja e parë në shqip, pas proklamimit të pavarësisë është punë e “Sllavëve” dhe Vllehëve. Dosidej Obradoviçi është njeriu i parë në histori që hapi shkollën në gjuhën shqipe, kur duhet thënë se ishte pikërisht Serbia e para që njohu shtetin e pavarur Shqiptar! Maqedonët kan ndikim të rëndësishëm në zhvillimin e kulturës shqiptare. P.Sh. Një nga publikuesit e parë në Shqipëri ishte Petar Budi (1566-1622) i cili shkroi 3 libra në shqip dhe në Maqedoni është gjithashtu Jovan Kukuzeli, të cilin shqiptarët e paraqesin si të tyre dhe e shqipëruan me emrin Jan Kukuzeli, edhe pse ishte e ditur se kur ai kishte lindur në Drachnë shek. XI kur aty nuk kishte asnjë shqiptarë. Më lejoni tua përkujtoj gjithashtu edhe Grigor Prlichev (1830-1893) i cili për disa kohë jetoi në Tiranë dhe publikoi poemën e mrekullueshme ” Skanderbeg”. Është I pamohueshëm fakti se gati në të gjitha para fushat e zhvillimit të tyre pozitive shqiptarët kishin joshqiptarë. Le të përmendim edhe në këtë kohë të dhënë se Georg Kastriot – Skanderbeg ishte pamohueshëm me origjinë sllave. Naim Frashëri një Vlleh, (një poet shqiptar) , apo Fan Noli (një Grek emri i  të cilit ishte Theofanos Mavromatis) Pjeter Bogdani një serb, apo Ismajl Kemajli një Turk që proklamoi pavarësinë e Shqipërisë më 1912. Siç mund të shihni të gjithë themeluesit e shtetësisë dhe kulturës  shqiptare janë joshqiptarë, nga të cilët një numër i  madh janë sllav, por kjo nuk i ndal trumbetuesit e nacionalizmit shqiptarë dhe “Marksist Leninistëve” të thonë se çdo gjë e kanë arritur vetë e se  popujt tjerë e posaçërisht sllavët kanë qenë gjithmonë armiqtë e tyre!

Related posts

Ndoshta UÇK-ja t’i shëron komplekset!

D V

Mehaj: Kosova në NATO, është koha sot, që nuk pret nesër, për vendimin tuaj të duhur

Redaksia

Pse me ‘Top’ mbi Minishengenin Ballkanik?!

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More