Agjencia Zhurnal.mk.

Shoqatat ekologjike kërkojnë që kryetarët ardhshëm të komunave t’i përmbahen parimeve për tranzicion të drejtë

Shkup, 8 tetor – Shoqatat ekologjike përmes një memorandumi u bëjnë thirrje kandidatëve për kryetarë të komunave në zgjedhjet lokale 2021 për rajonet ku shfrytëzohet qymyri, si dhe të gjitha rajonet me miniera të hapura dhe në territorin e të cilave ka objekte industriale me emetime të larta të gazrave serrë, të angazhohen për respektimin e tetë parimeve, në mënyrë që të inkurajojnë procesin e tranzicionit të drejtë në vend.

 

Ndër tetë parimet e përshkruara në memorandumet e kryetarëve të komunave me të cilat shoqatat ekologjike i ftojë me mirëkuptim në konceptin e tranzicionit të barabartë, përcaktimi i zonës përkatëse territoriale, njohja e potencialit të rajonit, pëlqimi i vendimmarrësve, konsultimi me komunitetin, mësimi i historive të suksesit , mbështetja e nivelit qendror dhe identifikimi i instrumenteve financiare.

Sipas tyre, bota sot nuk mund të përballojë ekzistencën e një situate në të cilën ka industri që përdorin karbon në mënyrë intensive dhe, për këtë qëllim, rajonet e pasura me qymyr dhe linjit duhet të përballojnë sfidën e quajtur tranzicion i drejtë.

“Gjëja më e rëndësishme është të fillohet me një tranzicion të drejtë për të luftuar ndryshimet klimatike dhe për të zhvilluar më tej punë të denjë dhe punë cilësore në përputhje me përparësitë e zhvillimit të përcaktuara në nivel kombëtar”, thonë nga Eko-ndërgjegjja.

Ata kujtojnë se vendet e Ballkanit Perëndimor, shumica e të cilave janë ende të varura nga këto burime, e nënshkruan Deklaratën e Sofjes dhe u zotuan të bëhen neutrale ndaj klimës deri në vitin 2050. Për këtë qëllim, këto vende duhet të sigurojnë kalim në një sektor të energjisë të dekarbonizuar, ndërsa drejtësia e këtij tranzicioni, sipas tyre, është një aspekt kyç në këtë proces.

“Duam t’i kujtojmë vendimmarrësit në vend se rifillimi i paralajmëruar i punës në TEC Oslomej është në kundërshtim me angazhimet e marra nga Deklarata e Sofjes dhe Marrëveshja e Gjelbër për Ballkanin Perëndimor dhe dokumentet strategjike kombëtare dhe është në kundërshtim me objektivat e larta klimatike të përcaktuara në kontributin e rishikuar kombëtar për UNFCCC. Çdo fitim që do të kemi si rezultat i shitjes së energjisë elektrike të marrë nga qymyri, qytetarët që jetojnë pranë termocentraleve paguajnë me shëndetin e tyre, shëndetin e fëmijëve të tyre dhe vitet e shkurtuara të jetës së tyre. Komunat e prekura nga këto procese duhet të jenë bartësit kryesorë të proceseve të tranzicionit të drejtë në vend, thonë ata”. 

Related posts

Katër turistët e vdekur në Shqipëri mund të jenë helmuar nga agjentura ruse në Maqedoni? Flet eksperti nga Shqipëria!

I Z

Shmid: Pres që vendi t’i zbatojë të gjitha rekomandimet e ODIHR për zgjedhjet

Z H

Zaev: Ekspertët ndërkombëtarë nuk do t’i shfuqizojnë aktgjykimet, por do të bëjnë raporte të veta

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More