Agjencia Zhurnal.mk.

Shoqata “Tradita” e organizoi Tribunën shkencore për Tetovën

Shoqata për kulturë dhe art “Tradita”, në 10-vjetorin e themelimit të saj (20 shtator 2012 – 20 shtator 2022), organizoi një veprimtari shkencore për rolin e Tetovës në proceset historike. Në këtë vit jubilar u theksua se Shoqata “Tradita” është themeluar në një vit historik, siç ishte viti 2012 – në 100-vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë dhe të flamurit kombëtar (1912 – 2012).

Në hapjen solemne të tribunës shkencore, kryetari i Shoqatës “Tradita”, Selam Sulejmani deklaroi se me rastin e 100-vjetorit të pavarësisë së Shqipërisë dhe të flamurit kombëtar (1912 – 2012), në mbarë hapësirat shqiptare u realizuan qindra veprimtari të rëndësishme, si: konferenca dhe simpoziume shkencore, promovime të veprave nga historiografia shqiptare, si dhe një mori ngjarjesh të tjera kulturore dhe artistike. Në këtë 100-vjetor, inteligjencia shqiptare në Republikën e Shqipërisë, në Republikën e Kosovës, në Maqedonisë së Veriut dhe në diasporë, zhvilloi debate të gjera rreth historikut të shtetit shqiptar dhe zhvillimeve të tjera që e shoqëruan këtë shtet ballkanik deri në vitin 2012.

“Në vendin tonë, në Republikën e Maqedonisë së Veriut, si momente kryesore që e shënuan këtë vit jubilar dhe që do të kujtohen ndër vite, janë: hedhja e gurthemelit të “Sheshit Skënderbeu” në Shkup, “Kupa e Flamurit” në Kodrën e Diellit, e organizuar nga Universiteti i Tetovës dhe koncerti festiv në Shkup. Universiteti i Tetovës, si institucion i parë i arsimit të lartë në gjuhën shqipe në RMV, përpos realizimit të një agjende të ngjeshur, në nderim të 100-vjetorit të shtetit shqiptar, pikërisht në këtë vit historik e përuroi edhe godinën e re universitare. Të motivuar nga atmosfera e lartpërmendur, ne një grup miqsh, duke qenë se ishim edhe pjesë e realizimit të disa prej veprimtarive të rëndësishme në Universitetin e Tetovës dhe të vetëdijshëm se euforia e 100-vjetorit do të kalojë, ndërmorëm nismën për të themeluar një subjekt kulturor që do të angazhohej për ta mbajtur gjallë frymën kulturore dhe artistike në qytetin e Tetovës dhe më gjerë. Pas konsultimeve të gjera, më 20 shtator të vitit 2012, e themeluam në Tetovë Shoqatën për kulturë dhe art “Tradita”, me synim, sendërtimin e prioriteteve arsimore, shkencore, kulturore dhe artistike”, u shpreh Selam Sulejmani.

Në 10-vjetorin e themelimit të “Traditës” kryetari i kësaj shoqatë u shprehu falënderimin dhe mirënjohjen studiuesve të njohur të kulturës shqiptare, ekspertëve të arsimit dhe njohësve të mirëfilltë të proceseve historike për ndihmesën e tyre në realizimin e programeve dhe të projekteve arsimore, shkencore, kulturore dhe artistike.

“Bashkëpunimi i shoqatës “Tradita” me emrat më përfaqësues të inteligjencies sonë ka rezultuar tejet i suksesshëm, sidomos në veprimtarinë botuese, në hulumtimet shkencore dhe në përkujtimin e ngjarjeve dhe të personaliteteve nga lëmi i arsimit, i kulturës dhe i artit. Në këtë përvjetor vijmë para publikut tetovar dhe jo vetëm, me tribunën shkencore: “Tetova dhe kontributi i saj në proceset historike gjithëkombëtare”. Organizimi, përgatitja dhe mbajtja e një tribune të tillë shkencore, nuk është një veprimtari e radhës në qytetin tonë, por vlerësojmë se është një ngjarje me rëndësi, kudo që të flitet për Tetovën dhe për trevën e Pollogut, si pjesë e pandarë e zhvillimeve dhe e proceseve historike, ku përkujtohen figura emblematike të këtij trualli, të cilët me veprimtarinë e tyre në lëvizjet kombëtare, u flijuan për çlirimin e popullit tonë, për avancimin si dhe për sendërtimin e aspiratave tona. Po ashtu, në këtë tubim me karakter shkencor, do të hidhet një dritë e re mbi ngjarjet historike për të kaluarën e këtij rajoni, mbi përpjekjet e shqiptarëve të kësaj ane për ruajtjen e identitetit, për vazhdimësinë e ekzistencës, të kulturës, të historisë, të traditës, të gjuhës, etj. Qyteti rrëzë Sharrit – Tetova, zë një vend të veçantë edhe në studimet e udhëpërshkruesve të huaj. Ata e përshkruajnë qytetin tonë dhe e veçojnë për pasurinë etnokulturore, për peizazhet natyrore dhe ato etnologjike tepër tërheqëse dhe për

gjallërinë e veçantë të jetës ekonomike dhe shoqërore, si një vend, në dukje i mbyllur, por në të vërtetë dukshëm i hapur me botën”- tha Selam Sulejmani.

Duke iu referuar studiuesve, ai po ashtu shtoi se në periudhën e Rilindjes sonë Kombëtare, Tetova bënte pjesë në mesin e tridhjetë qyteteve më kryesore të trojeve shqiptare, të cilët me veprimtaritë e tyre zejtare dhe tregtare, ishin jo vetëm tregues të zhvillimit ekonomiko-social të vendit, por kontribuonin ndjeshëm edhe në ecurinë e këtij zhvillimi.

“Po t’i referohemi historisë së shtypit shqiptar, mësojmë se Tetova dhe rrethina e saj pasqyrohen edhe në shtypin e Rilindjes, sidomos në motet e ngjarjeve të mëdha, siç janë vitet 1897-1899, kur lëvizja jonë kombëtare çoi në organizimin e Lidhjes së Pejës; viti 1908 kur lëvizja xhonturke arriti fitoren me shpalljen e kushtetutës xhonturke, ku, sikurse dihet, forcat e armatosura të katërkëndëshit Selanik-Manastir-Tetovë-Shkup, luajtën një rol të veçantë, si dhe vitet 1911-1912, kur kryengritjet e mëdha shqiptare ndihmuan në shembjen e Perandorisë Osmane. Në artikujt e gazetave të kësaj periudhe pasqyrohen ngjarje të rëndësishme, me ç’rast Tetova dhe tetovarët përmenden si faktor kryesor që kanë ndihmuar në zhvillimin e proceseve si dhe në përtëritjen e besës së dhënë. Tetovarët u treguan të vendosur për ta çuar kauzën shqiptare deri në fund. Në një analizë të thellë të një studiuesi, Tetova mund të trajtohet edhe si një kronikë historike, përkatësisht qendër e zhvillimeve të mëdha që e kanë shoqëruar këtë qytet ndër vite. Mjafton të theksojmë periudhën e Skënderbeut në Pollog; pjesëmarrësit tetovarë në themelimin e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit; rolin e ministrit të Luftës, Memet Pashë Derallës në qeverinë e Ismail Qemalit; përpjekjet për bashkim kombëtar në shek XIX; veprimtarët tetovarë ndër vite, si Memet Gega, Rafi Halili, Sadudin Gjura, Zaim Beqiri, Fadil Sulejmani dhe shumë e shumë atdhetarë të tjerë; Rilindjen Kombëtare dhe organizatën “Besa”; mësuesit e parë nga Shqipëria në Tetovë; gjeneratën e parë të “Normales”; rrëfimet e udhëpërshkruesve; shkrimet e para për Tetovën në gazetat britanike; rininë gjimnaziste në ballë të demonstratave të Tetovës; demonstratat e ’68-ës; demonstratat e ’81-shit; fillimin e pluralizmit politik në vitin 1991; themelimin e Universitetit të Tetovës në vitin 1994; luftën e lavdishme të Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare në vitit 2001; veçoritë arkitektonike; vlerat kulturore-historike dhe fetare; e dhjetëra e dhjetëra përshkrime e rrëfime autentike” – veçoi në fjalën e tij kryetari i Shoqatës për kulturë dhe art “Tradita”- Selam Sulejmani.

Pas fjalës së tij, i filloi punimet Tribuna shkencore të cilën e drejtuan Prof. Xhelal Zejneli dhe Prof. Dr. Salajdin Salihi. Punimet e tribunës u zhvilluan në dy sesione shkencore ku studimet e tyre i prezantuan emra të njohur të arsimit, të shkencës, të artit dhe të kulturës, si: Nebi Dervishi: “Të dhëna për Tetovën në shekullin XV-XVI në dokumentet osmane”; Xheladin Murati: “Shkolla dhe arsimi shqip në qytetin e Tetovës në rrjedhën historike”; Abdulla Memeti: “Roli i arsimit dhe i shkollës shqipe në ruajtjen e vlerave të përbashkëta të kombit shqiptar”; Agron Salihi: “Numri i shkollave dhe i nxënësve në Tetovë e rrethinë (1948-1962)”; Bardhyl Zaimi: “Mes harresës dhe protagonizmit”; Behixhudin Shehabi: “Tetova në shekullin XIX dhe perspektiva urbane e qytetit”; Besnik Rameti: “Mehmetriza Murtezani – Gega dhe Rafi Halili, dy figura historike dhe emblematike të Tetovës dhe të qëndresës kombëtare”; Donika Bakiu: “Praktika e mbishkrimeve publike dhe private në qytetin e Tetovës”; Fadil Lushi: “Sa më pak bukë, ujë dhe ajër për Sadudinin dhe për bashkëmendimtarët e tij”; Habil Bexheti: “Historiku i Klubit futbollistik Shkëndija”; Ibish Kadriu: “Tetova, vend i pikënisjeve për zgjidhjen e çështjeve kombëtare të shqiptarëve në Maqedoni”; Lulzim Memedi: “Kontributi i Fakultetit Pedagogjik të Universitetit të Tetovës në nxjerrjen e kuadrove arsimorë në Komunën e Tetovës”; Njomza Shaqiri: “Roli i protestave të Fakultetit të Mjekësisë të UT-së në vitin 2004” Salajdin Salihi: “Muidi, poeti fatkeq nga Tetova”; Shaban Sinani: “Tetova dhe kontributi i sportit në proceset historike gjithëkombëtare”; Zeqirija Idrizi: “Kriza humanitare e Kosovës dhe reflektimi i saj në Pollog në vitin 1999”;

Zeqirija Rexhepi: “Roli politik dhe humanitar i shqiptarëve të Maqedonisë gjatë kohës së çlirimit të Kosovës” dhe Xhelal Zejneli: “Shpërngulja e të rinjve nga Tetova dhe rrethina”.

Duhet theksuar se përgjatë proceseve historike gjithëkombëtare, tetovarët e kanë demonstruar vullnetin e tyre kombëtar dhe afirmimin e identitetit të tyre historik dhe kulturor, duke shënuar kështu zgjimin e tyre, një zgjim i përfaqësuar nëpërmjet shumë figurave intelektuale rezistuese, të vendosur në mbrojtjen e dinjitetit kombëtar, të flamurit dhe të kauzës sonë.

Organizimi i kësaj tribune shkencore dëshmoi përkushtimin e Shoqatës “Tradita” për organizmin e veprimtarive kulturore, ku shënohen data me rëndësi historike si dhe përkujtohen ngjarje që kanë bërë kthesa të mëdha në zhvillimet gjithëkombëtare.

Ndërmarrjeve shqiptare të njohura, siç janë: Zgjimi Kompani, Kipper, Restorant Lord, Restorant Oxa dhe STR Kompjuters, u falënderohemi për mbështetjen financiare të tribunës së sipërthënë.

Related posts

Sot hapet ekspozita “Kosova falënderon NATO-n”

Lea Muslija

Kurshumli Ani shpallet trashëgimi kulturore me rëndësi të veçantë

Z.H

ITShKSh, takim në Misionin diplomatik shqiptar në OKB

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More