Agjencia Zhurnal.mk.

Shitjet e makinave në BE u rritën fuqishëm në tetor

Shitjet e makinave në BE u rritën fuqishëm në tetor dhe në Kroaci rritja ishte dukshëm më e dobët se mesatarja evropiane, treguan të enjten të dhënat nga shoqata e prodhuesve të makinave ACEA.

 

Në tetor, 745.855 makina të reja u regjistruan në 26 vende të BE-së, me përjashtim të Maltës, me 12.2 për qind më shumë se në të njëjtin muaj të vitit të kaluar.

Në shtator, numri i tyre u rrit me 9,6 për qind dhe në gusht me 4.4 për qind, kur u thye një periudhë 13-mujore e rënies së kërkesës për makina në BE.

Megjithatë, kërkesa nuk ka arritur ende nivelin para pandemisë, pasi në tetor u regjistruan rreth 290.000 makina të reja më pak se në të njëjtin muaj të 2019-ës, vëren ACEA.

Ndër katër tregjet kryesore evropiane, kërkesa u rrit më shumë në Gjermani dhe Itali, përkatësisht me 16.8 dhe 14.6 për qind.

Spanja gjithashtu regjistroi rritje dyshifrore, me 11.7 për qind më shumë makina të regjistruara. Në Francë, numri i tyre u rrit me vetëm 5.5 për qind.

Sipas të dhënave të ACEA, 3024 makina të reja janë regjistruar në Kroaci në tetor, 7,5 për qind më shumë se në të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Në shtator, numri i regjistrimeve u rrit me 22.6 për qind.

Në periudhën janar-tetor, tregu i makinave të pasagjerëve në BE u ul me 8,1 për qind, me 7,53 milionë automjete të regjistruara, zbuloi ACEA.

Përmirësimi i shitjeve në muajt e kaluar nuk ka qenë i mjaftueshëm për të kompensuar humbjet nga gjashtëmujori i parë, thekson shoqata.

Në grupin e tregjeve kryesore, kërkesa ka rënë më së shumti në 10 muajt e parë të këtij viti në Itali, me 13.8 për qind. Edhe Franca ka shënuar rënie dyshifrore, me 10.3 për qind.

Në Spanjë dhe Gjermani, numri i makinave të regjistruara ra në periudhën janar-tetor me përkatësisht 5.8 dhe 5.5 për qind.

Sipas të dhënave të ACEA-s, në Kroaci në 10 muajt e parë të këtij viti janë regjistruar 37.589 vetura të reja, 5.9 për qind më pak se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Related posts

Arabia Saudite rrit numrin e haxhilerëve në 1 milion për vitin 2022

Xh M

Vazhdon rezistenca në Azovstal/ Të evakuarit nga fabrika e celikut rrëfejnë tmerrin

Xh M

Presidenti i El Salvadorit humbet 50 milionë dollarë nga fondet publike në BitCoin, mburrej se kontrollonte ekonominë nga smartfoni

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More