Agjencia Zhurnal.mk.

SHGM: PTHP ta refuzojë kallëzimin penal kundër Momirovskit dhe Milosavleviqit

Shkup, 10 dhjetor – Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) kërkon nga Prokuroria Themelore Publike (PTHP) në Shkup që të refuzojë kallëzimin penal nga Agjencia për Inteligjencë për gazetarët Goran Momirovski dhe Dragan Milosavleviq. Kohë më parë, siç theksuan nga SHGM, Momirovski dhe Milosavleviq janë ftuar për të dëshmuar në PTHP, dhe shkak për këtë është bërë emisioni që transmetohet në Tv Alfa me titull “Fli nëse mundesh” nga 11 janari 2021.

 

“Theksojmë se ndjekja penale e gazetarëve për vepra për të cilat parashikohen disa vite burgim, veçanërisht nga strukturat e sigurisë, mund të rrezikojë edhe më tej lirinë tashmë të brishtë të shprehjes në vendin tonë. Veprimet e tilla mund të interpretohen si presion ndaj kritikave publike, veçanërisht duke pasur parasysh se ky emision është publikuar në janar të vitit 2021, dhe të prekurit janë thirrur të dëshmojnë në PTHP në fund të nëntorit ose gati nëntë muaj më vonë”, theksojnë nga SHGM.

Ata shtojnë se gazetarët kanë të drejtë dhe detyrim të merren me tema që kanë të bëjnë me sigurinë kombëtare, duke respektuar plotësisht standardet etike dhe profesionale në punën e tyre dhe duke ndjekur interesin publik.

“Nëse Agjencia e Inteligjencës apo ndonjë institucion tjetër është i pakënaqur me mënyrën se si gazetarët apo mediat raportojnë për punën e tyre, i inkurajojmë ata të përdorin vetëm mekanizma/rregullatorë. Paraqitja e një ankese pranë Këshillit të Etikës ose Këshillit të Nderit është mënyra më e mirë për të përcaktuar nëse raportimi është në përputhje me Parimet dhe Standardet Etike të profesionit të gazetarit. Paditë penale kundër gazetarëve kanë qenë praktikë e zakonshme në të kaluarën dhe për shkak të tyre Maqedonia ka rënë në mënyrë drastike në të gjitha indekset e besueshme të lirisë së shprehjes dhe është perceptuar si vend ku liria e shprehjes dhe e drejta për informim është e kufizuar”, thonë nga SHGM.

Related posts

Ky është kandidati i PDSH-së për komunën e Zhelinës

R Zh

Seancë e Komisionit kuvendor për financim dhe buxhet

Z H

Përdoruesit e rrugës “Serava” sot pa ujë

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More