Agjencia Zhurnal.mk.

Shekerinska dhe Galouej nënshkruan memorandum për mirëkuptim në sferën e mbrojtjes

Shkup, 26 korrik – Ministrja e Mbrojtjes Radmila Shekerinska dhe ambasadorja britanike Rejçel Gallouej sot nënshkruan memorandum për mirëkuptim në fushën e mbrojtjes, i cili mundëson krijimin e qelisë për koordinimin e trajnimit nga Mbretëria e Bashkuar, e stacionuar në poligonin e armatës “Krivolak”.

 

Shekerinska sqaroi se ekipi është nga Mbretëria e Bashkuar, por është i përkushtuar për trajnimin e nevojshëm në Maqedoninë e Veriut, rajonin dhe bashkëpunimin tonë dypalësh me “Krivolak”. Qelia do të përbëhet nga tre oficerë britanikë, qëllimi i të cilëve do të jetë koordinimi i mundësive të trajnimit dhe stërvitjes. Ajo shprehu shpresë se kjo do të mundësojë efikasitet në kryerjen e trajnimeve dhe stërvitjeve nga Mbretëria e Bashkuar, nga aleatët e përbashkët, veçanërisht vendet në rajon, dhe trajnimin tonë të “Krivolak” në planin afatgjatë.

“Ky ekip i oficerëve britanikë do të propozojë trajnime dhe stërvitje për njësinë tonë të shpallur nga NATO të vendosur në Shtip dhe do të shërbejë si katalizator për zhvillimin e programeve të reja stërvitore me ushtritë në rajon. Qëllimi është, ne do të ndihmojmë aftësitë tona mbrojtëse, ne do të rrisim bashkëpunimin në rajon në mbrojtje, por gjithashtu do të forcojmë lidhjet tona dypalëshe të mbrojtjes”, theksoi Shekerinska.

Ajo theksoi se lista e bashkëpunimit në nivelin dypalësh është e gjatë, edhe nëse analizohet vetëm mbrojtja, dhe ky është një rezultat, i vlerësuar, kryesisht i vizionit të përbashkët në Maqedoninë e Veriut dhe Mbretërinë e Bashkuar, se mbështetja dhe bashkëpunimi i ndërsjellë është baza për një kontinent i sigurt dhe për një Aleancë të sigurt.

Duke shprehur kënaqësi, Shekerinska kujtoi se Marrëveshja e Bashkëpunimit të Mbrojtjes me Britaninë e Madhe u nënshkrua në fillim të vitit 2020 dhe vazhdimisht po pasuron bashkëpunimin në mbrojtje me një aleat, udhëheqësin e NATO-s dhe mikun tonë, me të cilin kemi një portofol të gjatë dhe të pasur bashkëpunimi – Mbretëria e Bashkuar.

Sipas saj, motoja e NATO-s “Së bashku jemi më të fortë” dëshmon edhe një herë se nuk është thjesht një frazë, por një realitet për anëtarët e NATO-s, konceptin e të qenit më të fortë së bashku ne e zbatojmë jo vetëm në fushën e mbrojtjes kolektive, por edhe sa i përket mbrojtjes mbrojtëse.

“Në zhvillimin e forcave të mbrojtjes ne mund të mbështetemi në përvojën e aleatëve tanë, dhe ata mund të mbështeten në disa nga aftësitë tona që duam t’i zhvillojmë si aftësi të NATO-s”, deklaroi Shekerinska.

Sipas ambasadores britanike Rejçel Gallouej, qelia do të luajë një rol kryesor në sigurimin që Krivolak të përmbushë nevojat dhe kërkesat e NATO-s. Ai shprehu shpresën se në 10 vitet e ardhshme Krivolak do të rritet në një nga fushat kryesore të stërvitjes së NATO-s për forcat e lehta dhe të ajrit, jo vetëm në cilësinë e pajisjeve të ofruara, por edhe në risitë në zhvillimin dhe ruajtjen e habitatit natyror.

“Mbretëria e Bashkuar mirëpriti me admirim pranimin e Maqedonisë së Jugut në NATO më shumë se një vit më parë dhe me shumë nder vazhdoi bashkëpunimin e ngushtë me ministrinë e Mbrojtjes të Maqedonisë. Siguria e Maqedonisë së Veriut brenda Aleancës është gjithashtu siguria jonë. Kjo iniciativë e fundit midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Maqedonisë Veriore i afron perspektivat tona ushtarake dhe garanton partneritetin e vazhdueshëm të forcuar dypalësh midis Mbretërisë së Bashkuar dhe gjithë Maqedonisë në të ardhmen”, deklaroi ambasadori Gallouej.

Related posts

KSHPK me thirrje për nxënësit për zgjidhje kreative në temën mbrojtja e treguesve

Z H

Policia ka shkyçur nga komunikacioni rreth 200 automjete që kryenin transport publik

Z H

Kovaçki pyet se si është e mundur një ton drogë të kalojë përmes Aeroportit të Shkupit

I Z

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More