Agjencia Zhurnal.mk.

SHBA-ja lëshon pasaportën e parë me përcaktimin gjinor “X”

Shtetet e Bashkuara e kanë lëshuar pasaportën e parë në të cilën përcaktimi gjinor është shkruar me “X”. Kjo është vlerësuar një arritje historike për personat që nuk identifikohen si burra apo gra.

 

Njoftimi për lëshimin e pasaportes e bëri Departamenti i Shtetit mirëpo nuk njoftoi se kujt i është dhënë pasaporta.

Kjo mundësi, sipas autoriteteve amerikane do t’ju jepet të gjithë aplikuesve për pasaportë pasi të bëhet përditësimi i formularit të aplikimit në fillim të vitit 2022.

E dërguara e Posaçme diplomatike e Shteteve të Bashkuara për të drejtat e komunitetit LGBT (homoseksual, lesbike, biseksual dhe transgjinor), Jessica Stern, tha se ky është një moment historik pasi mundëson që dokumentet e lëshuara nga Qeveria të jenë në përputhje me “realitetin e mënyrës së jetesës” dhe se ekziston një gamë më e gjerë e tipareve të seksit njerëzor sesa vetëm burrë apo grua.

“Nëse një person posedon dokumentin i cili pasqyron identitetin e tij të vërtetë atëherë ai jeton me dinjitet dhe respekt më të madh”, shtoi ajo..

Shtetet e Bashkuara i bashkohen të paktën 10 vendeve të tjera të cilat lejojnë qytetarët të mos e caktojnë gjininë burrë ose grua, por një gjini tjetër. Ato janë: Argjentina, Australia, Kanadaja, Gjermania dhe India.

Related posts

Presidenti kinez po e çimenton pozicionin e tij

D V

Koreja e Jugut regjistron numrin më të lartë të infektuarve me Kovid-19 në 6 muaj

N E

Një grua në krye të Bundestagut, kush do të jetë kryeparlamentarja e re e Gjermanisë

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More