Agjencia Zhurnal.mk.

Shaqiri pret ky 1 shtator të jetë me tekste shkollore, problem paraqesin lëndët për të cilat nuk janë paraqitur autorë

Shkup, 6 qershor – Pres këtë 1 shtator të jemi më të përgatitur se të gjithë 1 shtatorët e mëparshëm. Pres, besoj dhe jam i sigurt se MASH do ta japë maksimumin që gjithçka të jetë gati në kohë dhe viti shkollor të fillojë me materiale përgatitore për lëndët që tashmë kanë tekste shkollore të miratuara. Për shumicën, 80 për qind e lëndëve, tashmë janë dorëzuar doërshkrimet, deklaroi ministri i Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri. Për lëndët për të cilat nuk paraqiten autorë në thirrjet për tekste shkollore, siç është Gjuha maqedonase për klasën e tretë, potencoi se do të kërkojë zgjidhje nëse ka nevojë, siç tha, “edhe me materiale përgatitore”.

“Mund të kemi probleme, por nuk besoj për të gjitha lëndët pasi tashmë kemi dorëshkrime. Mund të jenë për një, dy ose tri lëndë, por nuk mund të parashoh dhe besoj se edhe për ta nuk duhet pasur probleme… Ky vit ishte vit i sfidave në dy faza edhe në fazën e miratimit të teksteve shkollore, edhe në fazën e botimit të tyre. Nuk më gëzon fakti që teksti shkollor (i gjuhës maqedonase për klasën e pestë) arriti në fund të vitit shkollor, por më gëzon ajo që ai do të jetë në dispozicion për nxënësit vitin e ardhshëm shkollor”, tha Shaqiri duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve pas takimit me përfaqësues të SASHK-ut dhe Federatës amerikane të mësimdhënësve.

Siç kumtoi edhe paraprakisht MASH, ai sqaroi se teksti shkollor konkret është vonuar pasi për tri thirrje nuk janë paraqitur autorët, ndërsa në të katërtin (në gusht) është paraqitur një ekip autorësh me nënshkrim të propozuar. Më pas ai dy herë është kthyer në korrigjim nga Byroja për Zhvillimin e Arsimit (BZHA) për shkak të harmonizimit të përmbajtjes me programin e ri mësimor për këtë lëndë për klasën e pestë.

Për tekstet shkollore për klasën e tretë dhe të gjashtë, për të cilat sipas aplikimit në etapa të Konceptit për arsim fillor, programet e reja mësimore të BZHA-së do të vendosen nga viti i ardhshëm shkollor, tha se tashmë janë dorëzuar dorëshkrimet nga autorët deri tek MASH-i. Në disa thirrje nuk janë paraqitur autorë për Gjuhën maqedonase për klasën e tretë dhe do të kërkohet, siç tha, zgjidhje urgjente për ta pasur më 1 shtator.

“E njëjta gjë ndodh edhe për klasën e gjashtë ku ka programe të reja… Në këtë periudhë në MASH secili e jep maksimumin që gjithçka të jetë në kohë”, potencoi Shaqiri.

Është pozitiv fakti, tha ministri, që këtë vit, pas disa viteshm 26 tituj janë botuar dhe janë dorëzuar në arsimin profesional. 

Lidhur me gabimet në tekstet shkollore, pret vëmendje më të madhe nga të gjithë të përfshirit në procesin e miratimit dhe recensionit, nga BZHA dhe nga Këshilli nacional për tekste shkollore, me ç’rast potencoi se ligji ekzistues nuk parasheh sanksione për autorët apo recensentët të cilët lejojnë që të miratohet një tekst shkollor i cili ka gabime edhe përmbajtjesore apo teknike dhe vlerëson se autorëve të tillë nuk duhet t’u lejohet të konkurrojnë sërish me dorëshkrime në thirrjet e radhës.

Dje përfundoi thirrja për paraqitjen e autorëve për tekst të ri shkollor të Historisë dhe shoqërisë për klasën e pestë pasi MASH-i mori vendim që të tërhiqet teksti paraprak për shkak të gabimeve dhe përmbajtjeve të palogjikshme. Shaqiri tha se akoma nuk ka informacion nëse në thirrje janë paraqitur autorë për tekst të ri.

Related posts

Kush e ka radhën për në “listën e zezë” amerikane?

I Z

Lloga nënshkroi kërkesën për ekstradim të Ljupço Palevskit

D V

Komuna Qendër hapi Zyrën e parë të Energjisë në vend

D V