Agjencia Zhurnal.mk.

Shahpaska në Takim ministror të BE-së në Bërdo afër Kranj: Maqedonia e Veriut është vendi I pare në rajon që e zhvilloi Garancinë rinore

Shkup, 8 korrik  – Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jagoda Shahpaska sot mori pjesë në Takimin e dytë ministror për punësim dhe çështje sociale, në të cilin morën pjesë ministra nga vendet anëtare të BE-së dhe vendet e Ballkanit Perëndimor, I cili u mbajt në Bërdo afër Kranj, Slloveni.

 

Në takimin,në të cilin u diskutua për politikat rinore dhe për sigurimin e integrimit të qëndrueshëm të të rinjve në tregun e punës, mori pjesë edhe eurokomisari për vende pune dhe të drejta sociale, Nikolas Shmit, i cili paralajmëroi mbështetje të fortë për implementimin e Garancisë rinore në të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor.

Ministri i Punës, Familjes, Çështjeve Sociale dhe Mundësive të Barabarta të Republikës së Sllovenisë Janez Cigler Kral, në fjalimin e tij vlerësoi se të rinjtë janë të prekur nga kriza dhe për këtë arsye është jashtëzakonisht e rëndësishme të sigurohet mbështetje edhe për të rinjtë nga vendet anëtare të BE-së, por edhe për të rinjtë në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Siç informojnë nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale, në takim u theksua se Republika e Maqedonisë së Veriut, si vendi i parë dhe i vetëm në Ballkanin Perëndimor, në vitin 2018 ndërmori hapa “pionierë” në këtë drejtim, duke pilotuar Garancinë rinore bazuar plotësisht në modeli i BE, pas të cilit nga viti i ardhshëm ajo iniciativë u zbatua në të gjithë vendin.

“Në implementimin e deritanishëm, në programin Garancia rinore në Republikën e Maqedonisë së Veriut, morën pjesë rreth 60,000 të rinj. Do të doja të theksoja që nga viti 2019, statistikat në lidhje me tregun e punës, tregojnë përmirësime të konsiderueshme dhe të mëdha në lidhje me të rinjtë. Shkalla e punësimit të të rinjve u rrit me 3.5 pikë përqindje krahasuar me 2018. Shkalla e papunësisë së të rinjve ra nga 37 në 30.5 përqind, dhe niveli i NEETs (të rinjtë që nuk janë të punësuar ose të përfshirë në arsim ose trajnim) gjithashtu ra ndjeshëm me 5.3 pikë përqindje, nga 29 në 24 përqind., 5 përqind”, theksoi ministrja Shahpaska.

Theksoi se sfidat në lidhje me të rinjtë, punësimi i tyre, aktivizimi, pjesëmarrja dhe integrimi i qëndrueshëm në tregun e punës, janë të përbashkëta për të gjitha vendet e rajonit, por edhe për Bashkimin dhe sfidat që ajo tha se u bënë edhe më të theksuara në të kaluarën kur bota u prek nga kriza shëndetësore dhe ekonomike e shkaktuar nga pandemia KOVID-19.

Në takim, ministrat e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor miratuan një Deklaratë për sigurimin e integrimit të qëndrueshëm të të rinjve në tregun e punës, i cili theksoi pa dyshim nevojën për të vazhduar hartimin dhe zbatimin e reformave dhe politikave efektive të punësimit të të rinjve, përmes një qasjeje që bazuar në një partneritet të gjerë midis të gjitha institucioneve dhe palëve të tjera të cenueshme.

“Me Deklaratën, ministrat pranuan që të gjitha vendet e rajonit të fillojnë përgatitjen dhe zbatimin e Garancisë rinore, duke ndjekur shembullin dhe modelin e zhvilluar në Bashkimin Evropian dhe për ta vendosur këtë iniciativë lart në agjendat e tyre politike, duke siguruar burimet e nevojshme njerëzore dhe financiare për atë qëllim”, qëndron në kumtesën e Ministrisë.

Takimi ministror është në kuadër të kryesimit slloven e Këshillin e BE-së, I cili filloi në fillim të këtij muaji. 

Related posts

Bilall Kasami: Përkulemi para veprave të tyre, nga Skënderbeu, Ismail Qemali dhe Adem Jashari

D V

Angellovska: Përfshirja e grave në segmentet shoqërore sjellë përfitime të shumta ekonomike

Z H

Seancë e Komisionit për antikorrupsion

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More