Agjencia Zhurnal.mk.

Serbia, përmes rikthimit të shërbimit të detyrueshëm ushtarak, përgaditet për luftë

Shkruan: Refik HASANI

Serbia kishte hequr dorë nga shërbimi i detyrueshëm ushtarak më 1 janar 2011, përmes një ligj filloi së zbatuari pezullimim e shërbimit të detyrueshëm ushtarak, dhe nga ajo kohë nuk ishte shërbim të detyrueshëm. 

Duhet kujtuar opinionin se sivjet në Serbi  flitet për rikthimin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak, kur Shtabi i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura të Serbisë, inicoi  zyrtarisht këtë inciativ ligjërisht në muajin  janar.

Dhe, është parashikuar deri më datën 1 maj ky institucion së bashku me Ministrinë e Mbrojtjes duhet t’i dorëzojnë presidentit Aleksandër Vuçiq të gjitha propozimet për modelin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak.

Dihet mirëfilli se Serbia, ka pretenduar të dominoj në federatën e Jugosllavisë, e pastaj kishte plane për  mbajtjen nën kontroll të Sllovenisë,ka luftuar  për pushtimi e disa pjesëve të Kracisë, ka luftuar dhe  vazhdon te kenë plane për kontroll në Bosnjë Hercegovin, ka luftuar në Kosovë,etj. 

Serbia  gjithnjë po vazhdon të ushqej e helmoj  popullin e vetë, vazhdon të synoj me plane pushtuese, kolonizuese edhe shtrirjen në territoret e Kosovës, të Bosnjë e Hercegovinës, Mali të Zi.

Me një sërë platformash, dhe memorandumesh, që kanë kryer ndër dekada.

Përkundër këtyre luftrave dëshiron të kërcnon stabilitetin e ish-Republikave të RSFJ-ës, veçmas kërcnohet Republika e Bosnjë Hercegovina dhe Republika e Kosovës, pa harruar edhe Republikën e Malit të Zi dhe Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Ndaj Serbisë, është dashur në kohë të  përpilohen dhe dorëzohen   PADI, në Gjygjin Ndërkombëtar,nga Kroacia, Bosnjë e Hercegovina, dhe Kosova 

Serbia njihet si agresore dhe vetëm  kur ishin  gjykuar gjenocidi dhe  krimet e luftës, duke kalkuluar  dëmet e shprehura  në valutën € apo në valutën $, në  Miliarda, Bilion e Trilon.

Dëme të shkaktuara, vetëm në këto rrethan Serbia, nuk i kishte shkuar mendja për rikthimin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak.

Serbisë, kur në momentin historik është e armiqësuar  me shtetin e Kroacisë, shtetin e  Bosnjë e Hercegovinës, shtetin e Kosovës.

Vazhdon të shpreh haptas pretendimin, manifeston publikisht forcën ushtarake, përgaditët ushtarakisht dhe tani është në përgaditje intensive për  rikthimin e shërbimit të detyrueshëm ushtarak, kjo është fundë e krye se po përgaditet për luftë.

Serbia, përmes rikthimit të shërbimit të detyrueshëm ushtarak, dëshiron të krijoj paknaqësi edhe te Hungarezët, Shqiptarët, Bullgarët, Boshnjakët, Rumunët dhe gjithë pakicat tjera. 

Instanca e mekanizma të BE-ës, pasi nuk kan insistuar që Serbia të heqë nga preambulla e Kushtetutës, përfshirjen e shtetit të Kosovës,nëse nuk monitorohen e nëse nuk saksionohet Serbia, do të hapë në kapitull të ri konflikteve në këto hapsira.

Related posts

A do i blen NASA të drejtat ekskluzive prej BDI-së për të shfaqur në Mars “Komedinë me Kuvendin dhe Presidentin”?

I Z

Diplomacia, në mes të misionit dhe profesionit…

Xh M

Dëmi që i bëri Shqipërisë bëri regjimi regresiv Berisha-Meksi

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky