Agjencia Zhurnal.mk.

Sa do të kushtojnë karburantet sintetike?

Pas vitit 2035, veturat e reja me motorë SUS në Bashkimin Evropian do të mund të përdorin vetëm lëndë djegëse sintetike, ose e-karburantet, ndërsa nafta fosile dhe benzina do të ndalohen.

Megjithëse karburanti elektronik është neutral ndaj CO2 kur prodhohet me energji “të gjelbër”, ai ende digjet, duke krijuar grimca të dëmshme dhe në qendrat e qyteteve, gazrat e shkarkimit janë ende të dëmshëm për njerëzit dhe kafshët.

E-karburantet krijohen në një skenar ideal, duke nxjerrë hidrogjen nga uji përmes elektrolizës dhe energjia elektrike e nevojshme për atë elektrolizë vjen nga energjia e erës dhe e diellit, kështu që CO2 shtohet nga ajri në një proces kimik.

Lëndët djegëse konsiderohen neutrale për CO2 sepse CO2 merret nga atmosfera për prodhimin e tyre dhe më pas kthehet në atmosferë gjatë djegies në motorë. Deri më tani, karburante të tilla prodhoheshin në impiante të vogla pilot, por Autobild gjerman shkruan se prodhimi në kushte laboratorike rezulton me një çmim prej 4.50 euro për litër karburant.

Sigurisht që nuk është konkurruese me lëndët djegëse fosile, por nëse e-karburantet prodhohen në një shkallë të gjerë dhe prodhimi optimizohet, çmimet ka të ngjarë të jenë më të ulëta.

Organizata evropiane mjedisore Transport & Mjedis (T&E) parashikon një çmim elektronik të karburantit prej 2.80 euro për litër në vitin 2030, dhe grupi eFuel Alliance beson se një çmim prej 1.45 deri në 2.24 euro është i mundur deri në vitin 2050.

Kjo shoqatë lobuese vlerëson se kostot e prodhimit do të bien ndërmjet 0,70 dhe 1,33 euro për litër në vitin 2050. Këto janë kostot e prodhimit dhe çmimi përfundimtar i shitjes varet nga zhvillimi i taksave dhe kostove shtesë në 27 vitet e ardhshme. 

Related posts

Porsche këtë vit mund të konfirmojë prodhimin e një modeli të ri

D V

Dacia Spring, vetura më e lirë elektrike – ka gjithçka që ju nevojitet

D V

A e dini se për çfarë shërben tapa e derës së veturës, e cila është shumë e rëndësishme?

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy