Agjencia Zhurnal.mk.

Rreth 300 gra nga Maqedonia protestojnë për paga më të larta

Bern, 16 shtator – Mëngjesin e sotëm, punonjësit e CEVA Logistics në Neuendorf (SO) organizuan një protestë duke kërkuar negociata për rritjen e pagave. Në qendrën logjistike, rreth 500 njerëz përpunojnë kthimet e Zalandos për paga të ulëta. Ajo që bie veçanërisht në sy është se kompania i përket grupit francez CMA CGM, një nga fituesit e mëdhenj të krizës në vitet e fundit.

Punëtorët në CEVA Logistics janë të pakënaqur. Në qendrën e logjistikës në Neuendorf (SO), rreth 500 persona – shumica dërrmuese e tyre gra – përpunojnë 338 kthimet e Zalandos për çdo ditë (sipas informatave të besueshme të portaliT Shtegu, shumica e grave janë nga Maqedonia e Veriut).

Puna është stresuese, pagat janë të pakta: punonjësit marrin 3 468 franga zvicerane (x12) për punën e tyre të mundimshme. Kjo është jashtëzakonisht e ulët edhe në krahasim me industrinë e logjistikës, ku paguhen përgjithësisht paga të ulëta.
Atyre u mungon gjithashtu sigurimi ditor i në rast të sëmundjes. Vetëm të hënën, kompania njoftoi gjithashtu se do të rriste objektivat e performancës me 5.1 për qind – duke mbajtur pagat të njëjta.

Negociatat e nevojshme

Me një protestë para dyerve të kompanisë paraditen e sotme, punonjësit e turnit të mëngjesit bënë thirrje për negociata për rritjen e pagave. Në ditën e grevës së grave më 14 qershor, mbi 160 punëtorë i shkruajtën menaxhmentit duke kërkuar negociata dhe ngarkuan sindikatat e UNIA-s që t’i përfaqësonte ato. Për fat të keq, kompania i ka shtyrë ato vazhdimisht.

Rritja e pagave është urgjente

Megjithatë, duke pasur parasysh rritjen masive të kostos së jetesës, punonjësit nuk mund të presin më: ata kanë nevojë urgjente për kompensim inflacioni dhe rritje të konsiderueshme të pagave.

Do të ishte lehtësisht e mundur që kompania të paguajë paga të mira. UNIA pret që menaxhmenti në vendin e Neuendorfit të propozojë një datë për negociatat e pagave.

Kompania mëmë CMA CGM: miliarda fitime gjatë krizës

Sipas informacionit të saj, CEVA Logistics është ofruesi i tretë më i madh në botë i logjistikës së kontratës dhe është pjesë e grupit francez të logjistikës CMA CGM. Kjo aktualisht po kritikohet në Francë, sepse ka përfituar jashtëzakonisht shumë nga kriza e viteve të fundit (pandemia, lufta, pengesat e dërgesave).

Vetëm në vitin 2022, shitjet e grupit u rritën me një të tretën, nga 56 në 75 miliardë dollarë. Fitimi neto në të njëjtin vit ishte 24.9 miliardë dollarë (plus 39 për qind).
Familja Saadé, e cila e zotëron atë, e ka rritur më shumë se gjashtëfish pasurinë e saj që nga viti 2021 dhe është një nga pesë familjet më të pasura në Francë me pasuri prej 39 miliardë eurosh.

Related posts

QMK: 1,522 thirrje në 112, gjithsej 25 zjarre në fundjavë

D V

Spasovski: Monstra që ka kryer vrasjen nuk është në Maqedoni

D V

QMK: Gjenden fëmijët që humbën në Vodno

D V