Agjencia Zhurnal.mk.

Ribalansi i buxhetit prej sot hyn në Kuvend

Shkup, 1 korrik – Debati për Ribalansin e Buxhetit në Kuvend do të fillojë prej sot, për kur është caktuar seanca e Komisionit amë për financim dhe buxhet.

 

Segmentet kryesore të ribalansit të vazhduar që e miratoi Qeveria dhe e dërgoi në Kuvend janë rritja e investimeve kapitale dhe vazhdimi i mbështetjes për ekonominë.

Me këtë ribalanc, sipas propozuesit, përparësitë deri në fund të vitit 2021 do të synojnë trajtimin e pasojave të pandemisë, duke rritur vëllimin e investimeve duke mbështetur drejtpërdrejt aktivitetet e kompanive, duke krijuar vende të reja pune përmes masave aktive të punësimit, dhe mbështetjen dhe zhvillimin e ndërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme. Angazhimi për të mbështetur ekonominë me investime në projekte infrastrukturore, ridizajnimi i strukturës së financave publike përmes rritjes së pjesëmarrjes në shpenzimet kapitale, si dhe forcimin e procesit të planifikimit, kryerjen dhe raportimin për financat publike.

Të ardhurat janë projektuar në nivel prej 222.6 miliardë denarëve dhe janë për 4.7 përqind më të larta se Buxheti fillestar për vitin 2021, gjë që, sipas propozuesit, është për shkak të realizimit të mirë të të hyrave nga fillimi i vitit.

Shpenzimet janë planifikuar në nivelin prej 268.8 miliardë denarë ose 8.6 përqind më shumë se buxheti fillestar. Deficiti është pozicionuar në vlerë prej 46.2 miliardë denarë, pra 6.5 përqind e BPV-së.

Rritje ka edhe tek shpenzimet kapitale me 6.5 miliardë denarë dhe parashikohet në nivelin prej 30.5 miliardë denarë.

Pjesa e tyre në shpenzimet totale të buxhetit nga 9.4 përqind e planifikuar fillimisht, rritet në 11.3 përqind, e cila është më e lartë se mesatarja në dhjetë vitet e fundit.

Me propozimin, Qeveria parashikon shkurtime në më shumë përdorues të buxhetit në bazë të kostove më pak produktive dhe në bazë të projekteve që kanë një ritëm më të dobët të zbatimit. Këto fonde do të drejtohen në zëra që pritet të japin një përqindje më të lartë të realizimit dhe vlerë më të madhe të shtuar të ekonomisë.

Deficiti është projektuar në nivel prej 46.2 miliardë denarë, ose 6.5 përqind e PBB-së. Së bashku me ripagimet nga huazimet e mëparshme në vlerë prej 43.3 miliardë denarë, ajo do të financohet nga burime të jashtme dhe të brendshme.

Risitë në ribalancin e programit të ri për zhvillim të gjelbër, instrumente të reja të tilla si lidhja e zhvillimit dhe lidhja e gjelbër të cilat do të synojnë ekskluzivisht për investime dhe zhvillim të gjelbër. Të dy masat për futjen e taksës mjedisore mbi karburantet dhe uljen e TVSH-së në energji elektrike janë parashikuar, për të cilat Qeveria duhet të marrë një vendim sot, dhe të fillojnë të zbatohen nga 1 korriku I vitit 2021.

Projeksioni për rritjen e BPV-së me ribalansin mbetet në 4,1 për qind.

Related posts

Takim i ministrit Spasovski me liderin e projektit “Mbështetja e BE -së për sundimin e ligjit” Kuzmiçki

D V

Rrahje mes të burgosurve në burgun e Idrizovës

Xh M

Në Shkup dje janë dënuar 163 shoferë, 49 për tejkalim të shpejtësisë

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More