Agjencia Zhurnal.mk.

Raporti politik për Maqedoninë e Veriut nga Bashkimi Evropian

Bruksel, 19 tetor – Komisioni Evropian e përshëndet Maqedoninë e Veriut në drejtim të forcimit të demokracisë, sundimit të ligjit dhe luftës kundër korrupsionit, por duke iu referuar zgjedhjeve të fundit lokale, ekzekutivi evropian vëren se progresi është i kufizuar në zbatimin e rekomandimeve të OSBE / ODIHR dhe komisionit të Venecias. Kërkoheqt që legjislacioni zgjedhor dhe miratimi i ligjeve përkatëse të finalizohen në kohën e duhur dhe në mënyrë gjithëpërfshirëse.

 

Tensionet politike mes partive nuk e bëjnë

Tensionet politike midis partive nuk kanë çuar në bojkot të situatave si në të kaluarën, Komisioni Evropian e mirëpret angazhimin e partive opozitare në punën e Parlamentit, por nënvizon se polarizimi është i thellë.

“Puna parlamentare u pengua nga polarizimi politik, i intensifikuar nga Kovid-19, i cili herë pas here kishte pasoja në funksionet e zakonshme. Nevojiten përpjekje për të forcuar rolin e Parlamentit si një forum për dialog politik konstruktiv, veçanërisht në fushën e agjendës së reformave të BE –së”, citohet në raportin e sivjetshëm

Edhe një herë nënvizohen dhe theksohen procedurat e përshpejtuara të bërjes së ligjit dhe përsëritës se ato duhet të mbeten të kufizuara në mënyrë që të mos rrezikojnë mbikëqyrjen demokratike.

E Megjithatë, parlamenti vazhdoi të luante rolin e mbikëqyrjes së ekzekutivit.

“Qeveria duhet të vazhdojë me momentin e reformës dhe të përqendrohet në zbatimin e kuadrit ligjor ekzistues në vend që të nisë nisma të reja sporadike. Zbatimi në kohë dhe thelbësor i agjendës së reformës kërkon mbështetje të vazhdueshme nga shoqëria në tërësi”,citon Komisioni Evropian, i cili shton se vazhdon të kërkojë përgjegjësi për hyrjen e dhunshme në Parlament më 27 prill të vitit 2017, përfshirë edhe vendimet e gjykatës së shkallës së parë.

Në lidhje me administratën publike, Komisioni Evropian vëren “pak përparim” në përfundimin e auditimit funksional horizontal të administratës shtetërore, i cili është i rëndësishëm për miratimin e qeverisë.

“Rekomandimet për një organizim të ri të organeve të administratës shtetërore me linja të përmirësuara të llogaridhënies duhet të ushqejnë legjislacionin përkatës që duhet të miratohet dhe të zbatohet,” thonë nga KE-ja.

Gjyqësori është “i përgatitur në mënyrë të moderuar” për anëtarësimin në BE.

“Progres i vogël është bërë edhe në zbatimin e strategjisë së reformës në drejtësi, e cila i përgjigjet më tej rekomandimeve të Komisionit të Venecias dhe Grupit të Ekspertëve të Sundimit të Ligjit. Ende nevojiten përpjekje për të siguruar zbatimin sistematik të planit të azhurnuar të veprimit për strategjinë e reformës në drejtësi dhe strategjinë e burimeve njerëzore për gjyqësorin dhe prokurorinë”, citon Komisioni Evropian.

Maqedonia e Veriut tregon gatishmëri të moderuar edhe në luftën kundër korrupsionit, ajo forcon procesin e ndjekjes së krimit dhe korrupsionit, përfshirë rastet e profilit të lartë.

Në përgjithësi, kuadri ligjor për të drejtat e njeriut është në përputhje me standardet e BE -së, përfshirë edhe në fushën e dhunës ndaj grave, por vërehet se vendi duhet të forcojë zbatimin e ligjeve kundër gjuhës së urrejtjes.

“Mekanizmi i jashtëm i mbikëqyrjes civile kundër policisë nuk është plotësisht funksional dhe mungesa e hetuesve vërtet të pavarur pengon përpjekjet për t’u marrë me mosndëshkimin policor dhe ndjekjen penale efektive”.

Vendit po i kërkohet gjithashtu të përmirësojë kushtet e burgut dhe të forcojë alternativat ndaj dënimeve me burg.

Përparimi në lirinë e shprehjes ka qenë i kufizuar.

“Konteksti i përgjithshëm për liritë e mediave është i favorshëm dhe lejon raportimin kritik të mediave, megjithëse u rritën tensionet gjatë krizës së Kovid-19. Përpjekjet për vetë-rregullim duhet të vazhdojnë dhe të sjellin rezultate konkrete për avancimin e standardeve profesionale në gazetari”, pretendojnë nga Komisioni.

Transparencë më e madhe në reklamat nga institucionet shtetërore dhe partitë politike dhe reforma e MRTV -së kërkohet për të siguruar pavarësinë financiare për shërbimin publik. Përparimi në MRTV është penguar nga emërimi i anëtarëve në organet relevante.

“Kriza me Kovid-19 pati pasoja të forta në sektorin e medias, veçanërisht për aktorët rajonalë dhe lokalë. Mediat u përfshinë në paketën e ndihmës, por duhet të zgjidhen të drejtat e punës së gazetarëve”, kërkon KE-ja.

Related posts

Sivjet dalja në zgjedhje ishte më e ulët në gjithë historinë e shtetit, thirrje për mobilizim në rreth të dytë

Z H

Gostivar, shtëpia shekullore e trashëgimisë kulturore drejt rrënimit, rrezikon banorët

D V

Regjistrohen 1.210 raste të reja në Maqedoni, humbin jetën 32 persona

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More