Agjencia Zhurnal.mk.

Qytetarët e Bullgarisë dhe të Maqedonisë së Veriut me letër të hapur kërkojnë nga kryeministrat tejkalim të mosdakordimeve

Sofje, 8 janar – Shoqata qytetare për miqësi bullgaro-maqeodnase “Nën një qiell”, së bashku me Institutin për perspektiva ballkanike, Klubi kulturor ballkanik – Shkup dhe Oda ekonomike E Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut u dërguan letër të hapur kryeministrave të Bullgarisë dhe të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në të cilën e përshëndesin dëshirën e dy kryeministrave për ndryshimeve dhe për shfrytëzim të muajve të ardhshëm për arritje të rezultateve pozitive.

 

Siç lajmëroi korrespondenti i MIA-s nga Sofja, ata i përshëndesin hapat konstruktiv të qeverisë së re bullgare dhe personalisht të kryeministrit Kiril Petkov dhe shpresojnë se edhe Dimitar Kovaçevski dhe qeveria e re e Republikës së Maqedonisë së Veriut, nëse zgjedhen, do të bëjnë hapa të tillë të njejtë korrekt dhe të saktë. Sipas autorëve të letrës, kërkesa e Petkovit për zgjerim të marrëdhënieve mes Sofjes dhe Shkupit me grupe të përbashkëta të punës në sfera të ndryshme janë mundësi të mbështeten në Marrëveshjen për miqësi, e cila, ceket, duhet të jetë fundamentale për marrëdhëniet mes dy vendeve. Gjithashtu, shtohet, do t’i mundësojë Bullgarisë ta kthejë rolin e vet të dobishëm në inkuadrimin e Maqedonisë së Veriut në Unionin Evropian, si dhe t’i nxisë aspiratat e vendeve të tjera nga Ballkani Perëndimor për anëtarësim në BE.

Autorët e letrës e cila është mbështetur nga 185 qytetarë, shpresojnë se kryeministri i ardhshëm i Republikës së Maqedonisë së Veriut do ta nxisë diplomacinë e vendit dhe institucionet të marrin pozitë më proaktive për sjellje të vendimeve të domosdoshme në shoqërinë e Maqedonisë së Veriut dhe politikën e fqinjësisë së mirë me Republikën e Bullgarisë – përmes dialogut aktiv dhe këmbimit pozitiv të ideve për marrëdhënie dhe politika të reje të ndryshimeve.

Në të njejtën kohë, ata janë të shqetësuar për shkak të, siç ceket, tentimet e vazhdueshme të nacionalistëve ekstremë në të dy vendet ta sulmojnë këtë proces. Qasja e tyre drejt mediumeve bullgare dhe atyre të Maqedonisë së Veriut është posaçërisht shqetësuese, ku vazhdimisht mbillet mosbesim i ndërsjelltë dhe urrejtje, duke insistuar t’i minojnë përpjekjet e reja për ndryshim. Autorët e letrës prapa procedurave të këtilla i shohin tentakulat e agjentëve të mëparshëm të Sigurimit të shtetit dhe UDB-së, prej të cilëve disa në hapësirën publike ekspozojnë parulla të vjetra dhe të rrejshme ideologjike, të cilat duken tërheqëse, por janë të dëmshme për marrëdhëniet e mira fqinjësore. 

Related posts

Temperaturat e gushtit mbi mesataren, reshjet janë pakësuar për 50 për qind

D V

Dimitrov në “Ballkan i hapur”: Rezultatet janë kyçe për zgjerimin e kësaj nisme

D V

Llabunishti, Podgorci dhe Boroveci 30 orë pa rrymë

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More