Agjencia Zhurnal.mk.

Quo vadis Zjadin SELA dhe Ka po shkon Arben TARAVARI ?

Shkruan, Qenan Aliu

ALEANCA për SHQIPTARËT është fenomen i mbijeteses në skenën politike. Ashtu si PDSH-ja edhe kjo, pjesë e fragmentarizuar nga një trup politik, rrallë ka rastisur të mbijetojë në skenë dhe të etablohet mirëfilli siç e bëri ASH-ja.
Si çdo subjekt politik edhe ASH-ja ka vendimmarrje politike të qëlluara dhe të dështuara. Kur ishin të qëlluara ajo etablohej më fuqishëm në skenë, e kur vendimmarrjet ishin kontraverze rejtingu i subjekteti ndjehej se fillonte të venitet nga anëtarësia e saj dhe opinioni më i gjërë.
Sipas një analize empirike dhe politike thuhet se ASH bëri gabimin kur ajo vendosi të kyçet në bashkëqeverisje para një viti për të cilën kishte arsyetim dhe artikulim bosh dhe kuptohet jobindës, pavarësisht se ajo këtë gjoja e solli konform një sondazhi brenda strukturave të partisë. Po ku ka struktura të partive që nuk e duan pushtetin, mbase partitë edhe për ate formohen për të ardhë në pushtet, po jo domosdorishtë , në çdo mënyrë dhe kurdoherë.
Duhet thënë realisht se ASH-ja ishte kontributor i respektueshëm në bashkëqeverisje lidhur me disa iniciatava të saj si p.sh. si opozitare me përmirësimin e Ligjit për shtetësinë dhe si bashkëqeverisëse me disa aktivitete në digasteret me cilat qeveriste ,. ASH dëshmoi se mundet edhe më mirë edhe më shumë.
Por poashtu duhet theksuar se ASH-ja pati jokozistencë gjatë lidhjes së koalicioneve me të cilat edhe përkundër ndoshta qëllimit të mirë u tregua jostabile dhe me energji të konsumuar.
Çfarë mometumi politik gjindet sot para Aleancës pë Shqiptarët ?
Momentumi politik aktualisht për ASH-në mund të thuhet se ka favoret për te po ka edhe reziqet politike.
Mençuria e një lidershipi qëndron në faktin për të gjetur variantin më të ekulibruar politik në të mirë të përgjithshme dhe kuptohet edhe të subjektit politik, kur një vendimmarje politike për një çështje përkatëse do të ishte e pa shmangëshme.
Dhe kur jemi tek momenetumi politik, duhet theksuar se për çfarë ka të bëjë ky momentum për ASH-në? E ky momentum ka të bëjë me ate se ;
KAH, SI, KURË DHE KU DUHET RRESHTUAR Aleanca për Shqiptarët?
Kjo pyetje fare nuk duhet të jetë bagazh i stresit të Arben Taravarit kryetar partie dhe Zijadin Selës kryetar kuvendi.
Ky vendim politik gjithsesi duhet ti takoj ndonjë nga organet e partisë. E atëherë pse duhet të shpërfaqen përplasje më mes ,musketarëve, kër këtë punë duhet dhe mund ta vendos organi statutar i partisë me shumë anëtarë e me shume mendime.
Kur Lidershipi i partisë përplaset për një çështje se në këtë momentum politik KAH DUHET TË SHKOJË ASH-ja shpërfaq moskapacitetin e pamjaftueshëm për të hekuros qëndrimet e kundërta, e kur ata mund të shprehen para organit të partisë dhe organi përfundimisht të shpreh qëndrimin e tij, i cili kuptohet në kondita të organizimit politik do të duhej të ishte i mbështetur për zbatim. Por a do ta thiret apo jo organi i partisë i takon qytetarisë dhe kulturës politike që mbetet të vlerësohet nga vetë anëtarësia sepse këto janë punë të brendshme të një subjekti politik.
Është fakt se Aleanca për Shqiptarët ka të akumuluar për shumë kohë animozitet politik anti BDI, por kuptohet se ka të akumuluar edhe mosbesueshmëri të mjaftueshme dhe nga lidershipi i LEN.
Por momentumi politik nuk mendoj se duhet të jetë shkas për përplasje dhe ndarje brenda lidershipit të saj. Po të ndodh kjo në praktikë, kuptohet nuk do të ndodhej fund i botës por do të ndodhte fatkeqësisht ,shkrirje në kulm të dimrit, të një subjekti që pa dyshim se meriton mbijetesë politike dhe pjesë të ,tepsisë së pushtetit, për rrespekt të një konstuktiviteti politik që shpërfaqi ajo në momente të caktuara.
Dhe me të drejtë mund të shtrohet pyetja shqetsësuese se;
-Quo vadis Zijadin Sela dhe Ka po shkon Arben Taravari?

Related posts

Udhëheqësit populistë dhe praktika autoritare në demokraci

Redaksia

Çështja shqiptare në Maqedoni – statusi politik

Redaksia

Partitë politike shqiptare në RMV, 34-ër vite tallen me popullin !

Redaksia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy