Agjencia Zhurnal.mk.

Qeveria: Këto ditë dëshmojmë procedura dhe deklarata nga Bullgaria të cilat qytetarët tanë nuk i përjetojnë miqësore, zgjidhja gjendet përmes dialogut

Shkup, 28 tetor – Qeveria sot me kumtesës reagoi në procedurat dhe deklaratat nga Bullgaria fqinje, të cilat, siç theksohet, nuk perceptohen si miqësore nga qytetarët e Maqedonisë së Veriut. Nga Qeveria shtojnë se ata e kuptojnë situatën e brendshme politike parazgjedhore në Bullgari dhe procesin e ndërlikuar zgjedhor, por besojnë se kjo nuk është arsye për mesazhe politike për nevoja të fushatës që shkojnë përtej vlerave dhe parimeve evropiane të respektit. është ndërtuar marrëveshja e miqësisë, fqinjësia e mirë dhe bashkëpunimi. Zgjidhja e të gjitha çështjeve të hapura, theksojnë në deklaratë, është e mundur vetëm përmes dialogut për të cilin Maqedonia e Veriut është e gatshme, por se është koha që edhe Bullgaria të tregojë të njëjtën gatishmëri.

 

Me Marrëveshjen nga 1 gushti i vitit 2017, Maqedonia e Veriut dhe Bullgaria nënshkruan se do të dekurajojnë provokimet që nuk janë në interes të asnjërës palë, se nuk do të hyjnë në një rreth fyerjesh, akuzash dhe gjuhës së urrejtjes, të cilat nuk sjellin asgjë të mirë. për këdo, dhe së paku për popullin maqedonas dhe bullgar, thuhet në kumtesën nga pres-shërbimi i qeverisë.

Në vend të kësaj, shtohet, Marrëveshja detyron të mbajë një dialog evropian dhe ta respektojë dhe zbatojë plotësisht atë, duke përfshirë parimin themelor të mosndërhyrjes në punët e brendshme të të dy vendeve.

“Kemi mirëkuptim për situatën e brendshme politike parazgjedhore në Bullgari dhe procesin e ndërlikuar zgjedhor, por besojmë se kjo nuk është arsye për mesazhe politike për nevoja të fushatës që shkojnë përtej vlerave dhe parimeve evropiane të respektit për të cilat Marrëveshja për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim. Tonet e tilla nuk perceptohen si miqësore nga qytetarët maqedonas. Mosndërhyrja në punët e brendshme është qëndrim parimor dhe një qëndrim të tillë presim nga fqinjët”, theksojnë nga Qeveria.

Arritja e marrëveshjeve dhe përkushtimi ynë për zbatimin e tyre, thonë ata, janë të nevojshme, ndër të tjera, për pajtimin e popujve dhe shteteve në rajonin tonë për të jetuar në paqe të qëndrueshme dhe për të zhvilluar miqësi të qëndrueshme, siç bëjmë me të gjithë fqinjët tanë.

“Mbesim të përkushtuar në dialogun me Sofjen dhe kërkimin e një zgjidhjeje të pranueshme reciprokisht për çështjet që janë ngritur. Republika e Maqedonisë së Veriut ka treguar proaktivitet maksimal dhe vullnet politik për të sqaruar disa dilema dhe ne kemi ofruar përgjigje për shumë nga pyetjet e ngritura. Ne jemi duke punuar vazhdimisht në zbatimin aktiv të marrëveshjes. Zgjidhjet nuk janë në të kaluarën, ato janë në të ardhmen dhe e ardhmja kërkon dialog, jo monolog për përdorim të brendshëm. “Kur bëhet fjalë për një shtet anëtar të BE-së dhe një vend me një njohje të njohur se ka përmbushur të gjitha kushtet për fillimin e negociatave të anëtarësimit, dialogu është zgjidhja e vetme për çështjet dypalëshe dhe për gjetjen e mirëkuptimit të ndërsjellë”, theksohet në kumtesën e Qeverisë.

Republika e Maqedonisë së Veriut, shtojnë nga Qeveria, është e gatshme për këtë dialog dhe është koha që Bullgaria ta tregojë përgjegjësinë e njëjtë. 

Related posts

PTHP Gostivar ka ngritur akuzë për lëndime të rënda gjatë dhunës familjare

D V

Ligji është i qartë, popullata e përgjithshme është shuma e popullsisë rezidente dhe jorezidente, theksoi Sela

D V

Carovska: Asnjë nxënës nuk është infektuar në shkollë

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More