Agjencia Zhurnal.mk.

Qeveria humb betejën në gjykatë me personat me aftësi të kufizuar

Shkup, 10 Shtator – Qeveria dhe Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve (KSHZ) humbën në gjykatë kundër një grupi të qytetarëve me aftësi të kufizuara fizike me të drejtë vote, të cilët nuk u lejuan të votojnë as në zgjedhjet e fundit. Grupi, me ndihmën e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat dhe Liritë e Njeriut, paditi Qeverinë dhe KSHZ-në, dhe Gjykata Civile e Shkupit konstatoi se të pandehurit kanë kryer diskriminim të drejtpërdrejtë ndaj personave me aftësi të kufizuara në ushtrimin e të drejtës së tyre të votës.

 

Kanë diskriminuar shumë persona me karroca, me mjete të tjera lëvizëse, pastaj të verbër dhe me lloje të tjera të paaftësive fizike dhe mendore, nuk kanë ofruar akses dhe kushte për të votuar, duke ua hequr atë të drejtën e garantuar me kushtetutë.

Gjykata urdhëroi Qeverinë dhe Komisionin Shtetëror të Zgjedhjeve, në një format të aksesueshëm, të publikojnë në media dispozitivin e vendimit, i cili vërteton se kanë kryer diskriminim të drejtpërdrejtë ndaj personave me aftësi të kufizuar në ushtrimin e të drejtës së tyre të votës dhe pjesëmarrjen aktive në jetën politike, brenda 15 ditëve pas plotfuqishmërisë së aktgjykimit.

Gjykata urdhëroi Qeverinë dhe Komisionin Shtetëror të Zgjedhjeve që deri në shpalljen e zgjedhjeve të ardhshme, në vendvotimet ku deri më tani kjo nuk ka qenë e mundur, të sigurojnë:

– aksesueshmëria, rrugët e sheshta, hapësirat e parkimit të shënuara siç duhet me ngjyra me kontrast të lartë, vendosja e tabelave dhe numrave në një vend të dukshëm në një format më të madh me kontrast të lartë ose sinjalizim zanor në qendrat e votimit;

– aksesueshmërinë në sallën e votimit duke vendosur parmakë përgjatë shkallëve dhe mureve, duke instaluar rampa hyrëse, parmakë, hyrje më të gjera, një ashensor të aksesueshëm ose platforma të niveluara dhe me shkallë;

– aksesueshmëria në dhomën e votimit, ndriçimi i barabartë i saj, rishpërndarja e mobiljeve për shkak të një mundësie më të madhe lëvizjeje; vendosjen e ekraneve të votimit të përshtatura siç duhet dhe vendosjen e kutisë së votimit në një lartësi të përshtatshme për personat me aftësi të kufizuara fizike.

Gjykata vendosi se personat me aftësi të kufizuara nuk duhet të barazohen me personat e sëmurë dhe të pafuqishëm, të cilët për shkak të dëmtimit të shëndetit nuk kanë mundësi të hyjnë fizikisht në qendrën e votimit dhe prej aty mund të votojnë në shtëpi.

“Në të njëjtën kohë, Gjykata thekson se në një shoqëri demokratike është e nevojshme të mbrohet e drejta e votës e personave me aftësi të kufizuara, për të mundësuar gëzimin dhe ushtrimin e kësaj të drejte dhe se rregullimet e nevojshme në qendrat e votimit, duke ofruar akses në dhe në objektet e votimit sipas nevojave të personave me aftësi të kufizuara, nuk paraqet ngarkesë joproporcionale apo të panevojshme”, thuhet nga Komiteti i Helsinkit.

Related posts

Moti sot në Maqedoni me diell dhe vranësira mesatare

Z.H

Zejdi godet pushtetin aktual: Pyetne Talat Xhaferin si u zgjodh kryetar Kuvendi

I Z

ASH: Vendimi për 27 prillin dëshmoi lidhjen e dy regjimeve

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More