Agjencia Zhurnal.mk.

Qetësuesit e dhimbjeve: Pija e zakonshme që mund të pengojë efektin

Kafeja ka një sërë përfitimesh shëndetësore, si nga përbërësit antioksidues ashtu edhe nga ata stimulues që përmban.

 

Megjithatë, hulumtimi ka paralajmëruar kundër konsumit të saj krahas medikamenteve, pasi mund të ndërveprojë me mënyrën se si funksionojnë barnat dhe nëse ilaçi absorbohet siç duhet nga trupi.

Në varësi të ilaçit, efekti mund të shtypet ose intensifikohet nga kafeja. Në disa raste, si për shembull me barnat e ndjeshme ndaj dozës, ky ndryshim mund të jetë i rrezikshëm.

Studimi spekulon se përbërësit acidik të pijeve neutralizojnë lëngjet e tretjes në zorrë, duke ndryshuar përthithjen. Në varësi të llojit, kjo lejon që ilaçi të merret nga trupi me një ritëm më të shpejtë ose më të ngadaltë.

Stimuluesi i kafeinës në zorrë gjithashtu mund të shkaktojë që medikamentet të ekskretohen në vend që të përthithen nga trupi. Autorët ekzaminuan efektin e kafesë te njerëzit që konsumonin paracetamol dhe zbuluan se ilaçi ishte aktiv për një kohë shumë më të shkurtër.

Kafeja rriti shkallën me të cilën paracetamoli përthithej, duke rezultuar në një dozë më të lartë që zgjati për më pak kohë. Ndërsa sasia e paracetamolit të përthithur u rrit, studimi nuk gjeti asnjë provë që i afrohej niveleve toksike.

Një pjesë e këtij efekti ishte sepse kafeja shpërndante paracetamolin më shpejt se uji ose lëngjet trupore. Studimi gjithashtu theksoi efektin e kafesë në mëlçi dhe në medikamentet që synojnë mëlçinë.

Enzimat e përdorura për tretjen e kafeinës janë gjithashtu të përfshira në metabolizimin e një sërë ilaçesh. Kjo do të thotë se kafeina dhe ilaçet po konkurrojnë për të njëjtat enzima dhe se sasitë më të mëdha të kafeinës do të ngadalësojnë shpejtësinë me të cilën përpunohen barnat e tjera.

Ky ndërveprim shkon në të dyja drejtimet, me të njëjtat barna që ngadalësojnë shpejtësinë me të cilën përdoret kafeina.

Related posts

Pse duhet të konsumoni sa më shumë sardele – Vlerat shëndetësore

D V

10 shenja që tregojnë se jeni të shëndetshëm

D V

Aknet – Kujdesi i saktë për lëkurën e mbuluar nga akne

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More