Agjencia Zhurnal.mk.

Publikohet raporti vjetor i NATO-s, Maqedonia e Veriut ka shpenzuar 1.61 për qind të BPV për mbrojte

Shkup, 22 mars – Qëllimi i përbashkët i anëtarëve të NATO-s për të ndarë të paktën dy për qind të Bruto Prodhimit Vendor për mbrojtje u përmbush vetëm nga shtatë nga 30 vendet, ndërsa mes tyre nuk janë ekonomitë më të forta evropiane.

Nga vendet e Bashkimit Evropian, Greqia, Polonia, Lituania, Letonia dhe Estonia, përveç Shteteve të Bashkuara dhe Mbretërisë së Bashkuar e kanë arritur këtë synim në vitin 2022.

Greqia është e para në listë, me 3.54 për qind të BPV-së të shpenzuar për mbrojtjen, që është ende më pak se në vitin 2021.

Megjithatë, ekonomitë më të mëdha të Evropës nuk arritën nivelet e konsumit të synuar, pavarësisht luftës në Ukrainë, dhe disa madje nuk arritën objektivin.

Gjermania shpenzoi 1.49 për qind për mbrojtjen, pak më shumë se një vit më parë (1.46 për qind), Italia 1.51 për qind, më pak se në vitin 2021 (1.57 për qind), dhe Franca 1.89 për qind (1.91 për qind në 2021), thuhet në raportin e ri vjetor të Sekretarit të NATO-s, Gjeneralit Jens Stoltenberg.

Në fund të listës janë Luksemburgu (0.62 për qind), Spanja (1.09 për qind) dhe Belgjika (1.18 për qind).

Nga vendet e Ballkanit Perëndimor, Maqedonia e Veriut ka ndarë 1.61 për qind të BPV-së për mbrojtjen, Shqipëria 1.57 për qind dhe Mali i Zi 1.35 për qind. Kroacia ka shpenzuar 1.91 për qind, ndërsa Sllovenia 1.26 për qind të BPV-së.

Raporti tregon se ndërsa aleatët ushtarakë kanë shpenzuar më shumë para për ushtrinë gjatë viteve, shumë janë ende shumë prapa përmbushjes së objektivit të vendosur në 2014.

Related posts

Në prag të ushtrimit “Përgjigje e shpejtë 23”, në Kavadar prezantohen pajisjet ushtarake

Xh M

Anketë e IPIS: 6,6% Ali Ahmeti, 2,2% Bilall Kasami, 1,8% Arben Taravari, 1,3% Afrim Gashi, 1,1% Zijadin Sela

Redaksia

Përkatësia etnike edhe në certifikatat e lindjes

Xh M