Agjencia Zhurnal.mk.

Pse SHBA-ja ka pranuar kaq pak refugjatë ukrainas?

Më shumë se tre milionë ukrainas janë larguar nga vendi që nga pushtimi i Rusisë, ku shumica kanë shkuar tek fqinjët e Polonisë.

Por vetëm fluksi më i vogël – rreth 690 – kanë shkruar në Shtetet e Bashkuara si refugjatë që nga tetori i kaluar. Kjo do të thotë se në thelb asnjë ukrainas nga ata tre milionë që u larguan që nga fillimi i luftës nuk ka arritur në Shtetet e Bashkuara.

Pse nuk janë lejuar më shumë?

Është një histori burokraci dhe sistemi i prishur i emigracionit, të cilin administrata e presidentit Joe Biden, pavarësisht dëshirës për të mirëpritur refugjatët, nuk ka mundur ta ndryshojë.

“Unë do të mirëpres refugjatët ukrainas”, tha Biden nga Shtëpia e Bardhë më 11 mars.

Por aktualisht nuk është e mundur që familjet amerikane të mirëpresin refugjatët ukrainas. Burime të shumta kanë thënë për CNN-në se administrata po diskuton mënyrat për të ndihmuar refugjatët ukrainas t’i bashkohen anëtarëve të familjes që tashmë jetojnë në SHBA.

Presidenti i Polonisë i kërkoi javën e kaluar zëvendëspresidentes amerikane, Kamala Harris të përshpejtojë dhe thjeshtojë procedurat që lejojnë ukrainasit me familje të shkojnë në SHBA.

Duhen vite për t’u bërë refugjat në SHBA. Procesi zgjat kaq shumë për shkak të kohës së përpunimit dhe shqyrtimit që kërkohet – duke lënë opsione të kufizuara, zakonisht që kërkojnë kohë për ukrainasit që kërkojnë të hyjnë në SHBA.

Majin e kaluar, Biden e ngriti kufirin për refugjatët amerikanë nga 15 mijë shumë të ulët të vendosur nga administrata Trumpit në 62,500 në vitin 2021, në përputhje me të kaluarën e afërt, dhe më pas e ngriti përsëri në 125 mijë.

Por këto kufij janë shumë më të ulët se ato të viteve 1980, kur SHBA mirëpriti qindra mijëra refugjatë çdo vit.

Related posts

Burkina Faso ofron shpërblim për gjetjen e të kërkuarve

Xh M

Zvicra refuzon ta ndihmojë Ukrainë me 5 miliardë franga

Xh M

Kina si vendi më i madh në zhvillim në botë bazohet në faktet dhe ligjin ndërkombëtar.

Xh M