Agjencia Zhurnal.mk.

Propozimi portugez më i kapshmi per dy shtetet edhe pas marjes së kryesimit me BE-në të Sllovenisë

Shkup, 2 korrik – Propozimi i presidencës portugeze, në të cilin tani do të punojë Sllovenia, e cila prej dje kryeson me Bashkimin Evropian, është i vetmi propozim ende i gjallë dhe i vlefshëm për zgjidhjen e kontestit me Bullgarinë. Për çështjen e gjuhës dhe atributeve të identitetit nuk është diskutuar asnjëherë në bazë bilaterale dhe se kjo vetëm e trajton propozimin e presidencës.

“Nuk kemi pasur një refuzim të hapur nga Republika e Bullgarisë dhe kjo është arsyeja pse e konsiderojmë atë si propozimin e vetëm ende të gjallë dhe të vlefshëm që tani po transferohet në presidencën e re.

Sigurisht, është presidenca ajo që do të përcaktojë qasjen, mënyrën se si do të afrohen të dy vendet dhe si do ta hapë atë dialog. Sidoqoftë, nga bisedat që kam pasur me kolegun tim Ministrin Logar, është që presidenca sllovene do të preokupohet në mënyrë aktive me këtë çështje në mënyrë që të ketë një sukses që do të kurorëzohej në Samitin e organizuar nga Sllovenia më 6 tetor”, theksoi ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani në konferencën për shtyp dje në Ohër, në lidhje me mundësinë e Konferencës së parë ndërkombëtare në Forumin e Prespës për dialog për të dalë disa zgjidhje të reja të mundshme.

Sipas propozimit të presidencës portugeze me BE-në për zgjidhjen e çështjes me Bullgarinë, e cila ka të bëjë me gjuhën, çështja është, tha ai, që do të zgjidhet me dy deklarata unilaterale, të Maqedonisë së Veriut dhe të Bullgarisë.

“Nga Maqedonia e Veriut pritet vetëm të konfirmohet fakti se gjuha është kodifikuar në vitin 1945, pa formulime të tjera. Përderisa në vetë konferencën ndërqeveritare Bullgaria do të jepte deklaratë të saj unilaterale me pikëpamje të saj drejtë gjuhës dhe ne do të kishim deklaratë tonë të njëanshme, ndërsa BE-ja vetëm do të vërejë se ka dy deklarata unilaterale, gjegjësisht dy qëndrime të ndryshme sa i përket atij procesi”, tha Osmani.

Ai informoi se ka biseduar me homologun e tij portugez Augusto Santosh Silva në lidhje me deklaratën e ministres portugeze për Çështje evropiane Ana Paula Zakariash, në të cilën ajo pretendon se në të kaluarën gjuha maqedonase ishte pjesë e gjuhës bullgare. Silva shprehu keqardhje për mënyrën e formulimit të deklaratës dhe riafirmoi pozicionin e Portugalisë si në aspektin e gjuhës dhe të gjitha çështjeve të tjera që janë pjesë e mosmarrëveshjes me Bullgarinë, mbetet vetëm ajo në dokumentin e shkruar si një propozim që ata paraqitën në tryezë në Shkup dhe Sofje, por gjithashtu para shteteve anëtare dhe se nuk ka dilemë në atë pjesë.

“Ajo që mund të them është se presidenca portugeze ka arritur të provojë se një zgjidhje ekziston, se zgjidhja është këtu, duhet vetëm më shumë përpjekje dhe më shumë biseda, më shumë dialog, më shumë mirëkuptim për njëri-tjetrin për të arritur atë zgjidhje”, tha Osmani .

Ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiq për mediat në konferencë për shtyp në Forumin e Prespës deklaroi se ideja unilateral për disa çështje, përfshirë gjuhën, është të tregojë se të dy palët kanë pikëpamje të ndryshme për çështje të caktuara, përfshirë gjuhën. Ai përsëriti se pala maqedonase deklaroi qartë dhe qartë në ato deklarata dhe në të tjera se gjuha jonë ekzistonte edhe para kodifikimit në të 45-tën, ndërsa deklarata është vetëm një temë diskutimi.

“Ne nga pozicioni ynë nuk mund të heqim dorë, për ne është shumë e rëndësishme brenda legjislacionit të BE-së dhe në kornizën e negociatave të mbetet formulimi që ligji i BE-së përkthehet në maqedonisht dhe në këtë kontekst nuk kemi asnjë problem nëse bëjmë një deklaratë të njëanshme në cilat fakte do të paraqiten, por gjithashtu ne nuk e pranojmë atë dhe nuk e di se cila është formulimi i saktë, deri në fund, por në asnjë rast nuk kemi të drejtë ose mundësi të pranojmë se gjuha maqedonase ekziston që nga viti 1945. Sigurisht që ekziston më parë dhe e 45-ta është kodifikuar, dhe kjo është një çështje e vërtetë”, tha Mariçiq.

Zëvendës Kryeministri për Çështjet Evropiane Nikolla Dimitrov në fjalimin e tij në Forumin e Prespës për dialog “Ballkani Perëndimor:

Pjesa që mungon për të qenë e plotë Evropa”, theksoi se e drejta e patjetërsueshme e çdo kombi është e drejta e vetëvendosjes dhe zgjedhja e dhe kjo luftë e jona nuk është vetëm një mbrojtje e identitetit maqedonas, por një luftë për ruajtjen e identitetit evropian dhe vlerave që duhet t’i udhëheq BE-ja. BE nuk është vetëm një gjigant ekonomik, por një shembull kryesor në rrëfimin e vlerave

Përmes Marrëveshjes së Lisbonës, vendet anëtare të Bashkimit janë zotuar të mbrojnë dhe ushqejnë diversitetin gjuhësor dhe kulturor të kontinentit, kështu që nuk është evropiane që ne tani të përballemi me një pengesë që deri më tani është trajtuar si çështje e natyra teknike”, tha Dimitrov.

Zëvendës ndihmës sekretari amerikan i shtetit për çështje evropiane Metju Palmer në panelin “Në rrugën drejt një rajoni të lidhur më mirë dhe të integruar – cili është rreziku?” Si mund të shkojmë atje? “, në kuadër të Konferencës së parë ndërkombëtare të Forumit të Prespës për dialog, shprehu zhgënjimin me shtyrjen e vendimit për fillimin e negociatave me Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërinë.

“Jemi të zhgënjyer që çështja e hapjes së konferencave të para ndërqeveritare për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë nuk u zgjidh pavarësisht avokimit të fortë dhe zgjidhjeve të arsyeshme të presidencës portugeze dhe partnerëve të fortë evropianë”, deklaroi Palmer.

Palmer nënvizoi se kjo gjithashtu ndikon në investimet e SHBA-së dhe BE-së në rajon dhe kontribuon në rritjen e skepticizmit në vetë rajonin. Në të njëjtën kohë, ai përsëriti deklaratën e fundit të Ministrit të Jashtëm gjerman Hajko Mas, duke arritur në përfundimin se BE duhet të qëndrojë pas angazhimeve të saj ndaj rajonit.

“Kjo përfshin avancim të zhvillimit aderues të Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë dhe mundësimin e liberalizimit të vizave për Kosovën”, konkludoi zëvendësndihmës sekretari amerikan I shtet për çështje evropiane ,Palmer.

Related posts

Analizë/A janë mbushur me mend terroristët, apo do të provojnë sulme të reja në Kosovë?

I Z

Mbikëqyrje e jashtëzakonshme në INK Idriozvë pas pretendimeve të personave të dënuar Toni Denkovski dhe Janko Janevski për kanosje, reket dhe ryshfet

D V

AlternAtivA-Lëvizja BESA-Lëvizja Demokratike: Kosova sa më shpejtë të bëhet anëtare e NATO

D V
OFERTË SPECIALE // Domain + Hosting + Uebfaqe për vetëm 400 Euro në vit!
Ofertë Speciale:
Domain + Hosting + Uebfaqe = 400euro!