Agjencia Zhurnal.mk.

Prokuroria po heton disa persona për vjedhje dhe mitmarrje të barnave të shtrenjta në Onkologji

Shkup, 19 gusht – Procedura hetimore për vjedhje dhe mitmarrje për marrjen e terapisë janë iniciuar kundër disa punonjësve të Klinikës së Onkologjisë dhe Radioterapisë në Shkup në Prokurorinë Themelore Publike, kanë konfirmuar për “Focus”.

“Në Prokurorinë Themelore Publike në Shkup ka raste që kanë të bëjnë me persona konkretë të dyshuar për vjedhje dhe ryshfet për marrjen e terapisë në Klinikën e Onkologjisë. Një prej këtyre rasteve është në procedurë gjyqësore pasi është ngritur akuza dhe pjesa tjetër është në procedim.

Prokuroria Publike analizon raportet e Entit Shtetëror të Revizionit, si dhe shkrimet e mediave për këtë temë. Nëse konstatohen elemente të veprës penale që ndiqet sipas detyrës zyrtare, prokuroria do të veprojë dhe do të hetojë pretendimet”, thuhet në përgjigjen e Prokurorisë Publike.

“Fokus” e ka ndjekur prej kohësh këtë temë dhe deri më tani kemi publikuar disa shkrime për të, por në numrin e fundit të së përjavshmes kemi ekspozuar skemën e përpunuar të biznesit kriminal me rishitjen e drogës.

Në këtë skemë janë përfshirë disa mjekë dhe staf mjekësor i klinikës. Sipas burimeve tona të mirëinformuara, në sistem janë rishitur familjarë të afërt të ish-drejtuesit të klinikës, të cilët nuk janë të sëmurë me kancer, por medikamentet e destinuara për ta. Po ashtu, një pjesë e pacientëve i jepet terapi gjysmë e pjekur pa e ditur, kështu që terapia e shtrenjtë biologjike përfundon në tregun e zi, pra sipas informacioneve jozyrtare në Kosovë. E, për të filluar trajtimin në kohë, disa pacientë paguajnë deri në 700 euro “në dorë” për një ekzaminim me pesë skaner.

I gjithë ky rrjet i madh i ndërthurur për rishitjen e barnave doli në sipërfaqe kur Ministria e Shëndetësisë drejtohej nga Bekim Sali, i cili vinte nga radhët e Alternativës, e cila në atë kohë ishin partnerë koalicioni me LSDM-në dhe BDI-në.

Vetëm pak muaj para shkarkimit të tij, inspektorët kanë hyrë në Klinikën e Onkologjisë për të krehur punën, si dhe është dërguar inspektim edhe nga Fondi i Shëndetësisë. Kështu, një nga një, filluan të dalin skemat kriminale, shitja e drogës dhe kush i bëri të gjitha.

Sipas burimeve të mirëinformuara nga klinika, disa nga mjekët dhe pjesa më e madhe e stafit mjekësor janë thirrur për të biseduar me ish-ministrin Sali, për t’i shpjeguar se çfarë po ndodh pas dyerve të mbyllura të Onkologjisë. “Focus” ka inspektuar një pjesë të dokumentacionit, por ka biseduar edhe me shumë punonjës të klinikës, të cilët kanë ndarë informacione mjaft tronditëse.

Pak vite më parë, konkretisht në vitin 2018, Ministria e Shëndetësisë mori vendim që të gjitha trajtimet, kimioterapia, rrezatimi dhe ndërhyrjet kirurgjikale për pacientët malinj të jenë pa pagesë, pra të mos paguhet asnjë bashkëpagesë. Megjithatë, ajo hapi rrugën për zhvillimin dhe zgjerimin më të lehtë të biznesit praktik të klinikës onkologjike, i cili vazhdon prej vitesh.

Informacionet tona thonë se, si në çdo institucion publik shëndetësor, ekziston një sistem në të cilin regjistrohen historitë mjekësore të të gjithë pacientëve që trajtohen në klinikë, nga ajo që vuajnë, deri te lloji i terapisë që marrin aktualisht.

Related posts

Jovan Mitreski pritet të jetë kryetar i ri i Kuvendit

Xh M

Xhaferi: Me përkushtim do ta ushtroj pozitën e kryeministrit

Xh M

Çfarë pritet nga samiti BE-Ballkani Perëndimor?

Xh M