Agjencia Zhurnal.mk.

Po rikonstruohet klinika e Nefrologjisë

Shkup, 16 nëntor – Ka përfunduar rikonstruksioni i repartit spitalor të Klinikës Universitare për Nefrologji – Shkup, me të cilin, siç informoi sot drejtoresha e Klinikës, Dr. Irena Rambabova Bushletiq, përfundon renovimi i plotë i objektit.

 

“Është rinovuar një sipërfaqe prej rreth 750 metrash katrorë ku ndodhen repartet e terapisë intensive, transplanti dhe qasjet vaskulare. Arritëm të përfundojmë në një periudhë të shkurtër dhe gjatë pandemisë së kovidit me një buxhet nga vetë Klinika, por edhe me mbështetjen e Ministrisë, e cila e rriti buxhetin, për të tejkaluar borxhet, por edhe për të rinovuar një segment të konsiderueshëm në aktivitetin shëndetësor, tha Rambabova Bushletiq.

Klinika, siç theksoi ajo, është trashëguar në gjendje të keqe, me mungesë të stafit dhe pajisje të vjetruara. Ata arritën të bënin një hap përpara dhe nga nëntori 2020 deri në shkurt 2022 klinika ishte një repart për kovid, ku u trajtuan me mbështetje oksigjeni rreth 26 pacientë.

“Falënderimi më i madh për kolegët e mi, mjekët, infermierët, teknikët, stafin mjekësor ndihmës, që e kryem me sukses punën dhe nuk larguam askënd nga pacientët. Ne kemi marrë pajisje që janë për pacientë të veçantë, me dializë dhe teknika specifike, por hapi më i madh është bërë në fushën e transplantit kur arritëm të rinovojmë dhe përmirësojmë bazën në kushtet më të vështira dhe për herë të parë kemi një listë pritjeje të pacientëve për transplantim nga një donator i vdekur, shtoi Rambabova Bushletiq dhe falënderoi koordinatoren kombëtare të transplantit, Dr. Maja Mojsova dhe kolegët e Klinikës së Urologjisë dhe drejtorin e saj, dr. Sasho Dohçev.

Ministri i Shëndetësisë, Bekim Sali, ka informuar se gjatë rikonstruksionit të pjesës së spitalit është ndërruar pjesa e kulmit, është rinovuar dhe rikonstruktuar tërësisht reparti dhe janë blerë shtretër të rinj spitalorë.

“Me këtë përfundon rinovimi i plotë i Klinikës, prej rreth 1400 metrash katrorë, i ndarë në dy kate. Rindërtimi filloi në janar 2020. Gjatë periudhës së fillimit të pandemisë është rinovuar tërësisht reparti i kujdesit intensiv, ku ndodhet reparti i terapisë intensive, dhoma e qasjes vaskulare, njësia e hemodializës akute, ajo e hemodializës kronike dhe ajo e transplantit të veshkave, tha Sali.

Ai shtoi se pajisjet janë ndërruar plotësisht dhe ka aparate të reja për dializë, disa prej të cilave janë siguruar nga buxheti i Klinikës dhe një pjesë nga Ministria. Pajisjet në dhomën e qasjeve vaskulare janë zëvendësuar plotësisht, është blerë një aparat i ri EHO, si dhe ka inventar të ri për dhomat e spitalit, si dhe për stafin e Klinikës.

“Ky është i vetmi rikonstruksion madhor i Klinikës së Nefrologjisë që nga ekzistenca e saj. Ju njoftoj se janë realizuar edhe punësime të reja – 11 mjekë, nëntë infermierë, pesë ndihmës mjekë, tre higjienistë dhe katër punonjës administrativë, të gjithë me punësim të përhershëm. Gjatë kësaj periudhe, Klinika ka kryer 26 transplante kadaverike dhe 30 transplante nga një donator i gjallë, theksoi ministrja Salu, duke falënderuar stafin e Klinikës për investimin dhe ofrimin e shërbimeve shëndetësore për të gjithë pacientët, veçanërisht në kohë pandemie.

Rambabova Bushletiq falënderoi edhe drejtorin organizativ të Klinikës së Nefrologjisë, Vullnet Memedi, për të cilin tha se ka marrë një pjesë të madhe të përgjegjësive lidhur me renovimin. Në këtë manifestim u ndanë mirënjohje edhe për media, përfshirë MIA-n, në shenjë falënderimi për bashkëpunimin dhe mbështetjen e Klinikës së Nefrologjisë.

Related posts

Pse humbën raundin e parë zgjedhor Albin Kurti dhe Zoran Zaevi?

N E

(Video) KSHZ pa vendim për 114 fletëvotimet e tepërta në Gostivar

D V

Hiqen kufizimet për hyrje në Mal të Zi dhe Irlandë

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More