Agjencia Zhurnal.mk.

Pikat e hundës me baktere të modifikuara gjenetikisht mund të mbrojnë kundër sëmundjes vdekjeprurëse

Pikat e hundës që përmbajnë baktere të modifikuara gjenetikisht, ‘miqësore’ mund të mbrojnë kundër një prej formave më të zakonshme dhe të rrezikshme të meningjitit, sipas rezultateve të një studimi të ri që përfshin 26 vullnetarë.

 

Prova e vogël – e para e këtij lloji – tregoi se të gjithë pjesëmarrësit ende mbanin bakteret në mënyrë asimptomatike në vrimat e hundës për të paktën 28 ​​ditë, me shumicën (86 për qind) që e mbanin akoma 90 ditë më vonë.

Edhe më mirë, kjo mënyrë e shpejtë dhe e përshtatshme për të siguruar mbrojtje kundër infeksionit mund të zbatohet për të bllokuar llojet e tjera të baktereve dhe sëmundjeve – diçka që është shumë e nevojshme me rritjen e rezistencës antimikrobike ndaj ilaçeve ekzistuese.

“Kjo punë ka treguar se është e mundur për të mbrojtur njerëzit nga sëmundje të rënda duke përdorur pika hundësh që përmbajnë baktere miqësore të modifikuara gjenetikisht”, thotë Robert Read. “Ne mendojmë se kjo ka të ngjarë të jetë një mënyrë shumë e suksesshme dhe popullore për të mbrojtur njerëzit nga një sërë sëmundjesh në të ardhmen”.

Bakteria Neisseria meningitidis në shënjestër nga këto pika ndodh natyrshëm në hundë dhe fyt prej rreth 10 për qind e të rriturve; fatkeqësisht, në disa raste mund të pushtojë qarkullimin e gjakut, duke çuar në ptobleme të rrezikshme për jetën siç është meningjiti, shkruan Science Alert.

Këtu, shkencëtarët përdorën një version të modifikuar gjenetikisht të N. lactamica, gjithashtu një bakter hundor që ndodh natyrshëm. Antigjenet janë substanca të ndryshme që sistemi ynë imunitar mund të përdorë për të gjeneruar antitrupa kundër patogjenëve të lidhur me to; një prezantim i kontrolluar i antigjeneve për të gjeneruar një përgjigje imune është si funksionojnë shumica e vaksinave, për shembull.

Në rastin e këtyre pikave të hundës të ngarkuara me baktere, përgjigjja imune që rezultonte ishte më e fortë dhe më e gjatë në krahasim me kontrollet, duke e bërë GM-Nlac një kandidat premtues për gjenerimin e përgjigjeve imune ndaj baktereve të meningjitit.

Nëse meningjiti bakterial zë vend në qarkullimin e gjakut, mund të rezultojë në komplikime serioze, si dhe probleme të tjera si helmimi i gjakut, pasi indet rreth trurit dhe palcës kurrizore fillojnë të fryhen. Vdekja mund të ndodhë në më pak se katër orë pas fillimit të simptomave. 

Related posts

Eksperti zbulon se çfarë i bën vërtet këmbëve qëndrimi ulur në zyrë gjatë gjithë ditës

D V

Gratë apo burrat, kush e ka më të vështirë lënien e cigares?

Redaksia

Ky suplement mund të ndihmojë në djegien e dhjamit dhe uljen e rrezikut të diabetit tip 2

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More