Agjencia Zhurnal.mk.

Pesë dekada nga restaurimi i Kodikut Beratinus në Kinë

Shqipëria prezantohet denjësisht me thesare të kulturës dhe qytetërimit të lashtë, dhe në këtë panteon vlerash spikatin pa dyshim edhe dy kodikët e purpurt të Beratit, të njohur edhe si BERATINUS 1 e BERATINUS 2.

 

Kodikët e Beratit janë ndër shtatë kodikët e purpurt më të hershëm që ruhen në botë, ndër tre kodikët që formojnë shkollë shkrimesh dhe ndër tre arketipat e Shkrimeve të Shenjta në historinë botërore.
Këto pasuri të rralla për historinë e mendimit të krishterë, të dëmtuara rëndë, pasi qëndruan disa dekada fshehur në Kishën e Fjetjes së Shën-Mërisë, sot Muzeu i Ikonografisë “Onufri” i Beratit, “u rikthyen në jetë” pas “shërimit” në Kinë.

Sivjet është 50-vjetori i restaurimit dhe shfaqjes ndaj publikut të kodikëve të purpurt të Beratit.
Në vitin 1971, Shqipëria dhe Kina zhvilluan bashkëpunim për të restauruar dy dorëshkrimet e vyera. Mbi 20 institucione u bënë bashkë në Pekin për të marrë përsipër restaurimin. Pas një pune shumë të gjatë e të mundimshme, por plot pasion, dy dokumentet e vjetra “u rinuan”.

Pikërisht ky bashkëpunim i frytshëm me Kinën e ndihmoi Shqipërinë të ruajë një trashëgimi të rrallë jo vetëm kombëtare, por edhe botërore, duke shërbyer si elemente të kodit të trashëgimisë dhe të rolit dhënës të kulturës shqiptare.

BERATINUS

Shqipëria prezantohet denjësisht me thesare të kulturës dhe qytetërimit të lashtë, dhe në këtë panteon vlerash spikatin pa dyshim edhe dy kodikët e purpurt të Beratit, të njohur edhe si BERATINUS 1 e BERATINUS 2.

Posted by ZHURNAL.MK on Tuesday, May 18, 2021

Related posts

Manastirliu: Herët për të shpallur fitoren ndaj COVID-19, situata po vëzhgohet

D V

BE zgjat sanksionet ekonomike kundër Rusisë

D V

SHBA e shpalli “non grata”, Sali Berisha do të hyjë në Kuvend

N E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More