Agjencia Zhurnal.mk.

Përgatitjet për zgjedhjet lokale po hynë në fazën finale

Shkup, 8 shtator – Trajnimi për përdorimin e terminaleve të gjurmëve të gishtërinjve ka filluar.

Për herë të parë në këto zgjedhje në vend, do të përdoren terminalet dhe një sistem për ngarkimin e gjurmëve të gishtërinjve. Të pyetur nga MIA nëse Misioni ka përvojë në monitorimin e zgjedhjeve të tilla, ata thanë se misioni i OSBE / ODIHR ka një analist të regjistrimit të votuesve dhe se përfaqësuesit e tyre në SEC tashmë kanë inspektuar disa nga këto makina, por gjithashtu do të shqyrtojnë se si janë zbatuar ato në shtetet e tjera pjesëmarrëse të OSBE -së.

Misioni ka një analist të regjistrimit të votuesve. Misioni tashmë është takuar me Komisionin Shtetëror Zgjedhor dhe ka inspektuar disa prej makinerive. Ka vende të tjera të OSBE -së që përdorin makina të ngjashme dhe misioni ynë do të shqyrtojë se si zbatohen ato në këto zgjedhje në këtë kontekst specifik, thuhet në përgjigjen e Misionit të OSBE / ODIHR për MPB -në.

Shefja e Misionit të OSBE / ODIHR është përsëri Tana de Zulueta, e cila njoftoi se Misioni përbëhet nga një ekip kryesor prej 13 ekspertësh me qendër në Shkup dhe 20 vëzhgues afatgjatë, të cilët do të vendosen në vend nga 15 shtatori. ODIHR gjithashtu planifikon t’i kërkojë Shteteve pjesëmarrëse të OSBE-së të dërgojnë 250 vëzhgues afatshkurtër, të cilët do të mbërrinin disa ditë para ditës së zgjedhjeve.

Misioni do të vlerësojë nëse zgjedhjet janë kryer në përputhje me angazhimet e OSBE -së dhe detyrimet dhe standardet e tjera ndërkombëtare për zgjedhjet demokratike, si dhe legjislacionin kombëtar. Vëzhguesit do të shqyrtojnë nga afër elementët kryesorë të zgjedhjeve, të tilla si regjistrimi i votuesve, regjistrimi i kandidatëve, aktivitetet dhe financimi i fushatës, puna e administratës zgjedhore dhe organeve përkatëse qeveritare, legjislacioni i lidhur me zgjedhjet dhe zbatimi i tij, dhe zgjidhja e mosmarrëveshjeve. Misioni gjithashtu do të monitorojë mënyrën se si mediat mbulojnë fushatën.

Kreu i misionit de Zulueta theksoi se duke pasur parasysh problemin e madh me të cilin përballet vendi, përkatësisht pandeminë me Covid-19, ata do t’i përmbahen të gjitha masave për të parandaluar përhapjen e sëmundjes që zbatohen në vend.

“Ky do të jetë një komponent shumë i rëndësishëm i monitorimit, si në aspektin e monitorimit afatshkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë,” tha ajo.

Një raport periodik do të publikohet gjatë monitorimit për të përditësuar publikun dhe median. ODIHR do të paraqesë gjetjet dhe përfundimet paraprake në një konferencë shtypi një ditë pas zgjedhjeve dhe do të publikojë raportin përfundimtar të vëzhgimit, së bashku me rekomandimet e mundshme, afërsisht dy muaj pas përfundimit të procesit zgjedhor.

Gjithsej 12,865 persona janë kontrolluar në Listën e Zgjedhësve deri dje, gjithsej 62 kërkesa për regjistrim në Listën e Zgjedhësve janë paraqitur, 28 kërkesa për fshirjen e të dhënave nga Lista e Zgjedhësve dhe 25 kërkesa për ndryshim të të dhënave në Lista e Votuesve, tha Komisioni Shtetëror Zgjedhor (KSHZ).

Gjithashtu, gjithsej 60 kërkesa i janë dorëzuar Komisionit Shtetëror Zgjedhor në adresën e-mail upisis@sec.mk .

Procedura për inspektimin publik të Listës zgjedhore do të zgjasë deri të enjten, 9 shtator.

Dy ditë më vonë, mesnatën e 11 shtatorit, përfundon afati për paraqitjen e kandidaturave për zgjedhjet lokale në Komisionet Zgjedhore Komunale.

Partitë kanë shpallur pothuajse të gjithë kandidatët për kryetarë bashkish, si dhe disa nga mbajtësit e listave të këshilltarëve.

Fushata për zgjedhjet lokale fillon zyrtarisht më 27 shtator, por shumë prej kandidatëve për kryetarë bashkie tashmë po takohen me mbështetësit dhe qytetarët e tyre. / MPB

Related posts

Ibraimovski: Korrupsioni prek më së shumti romët

Xh M

Ministri Nikollovski në Panairin ndërkombëtar për bujqësi “Interagro 2022” në Bjelinë

Z.H

Rreth 20 mijë vaksina “AstraZeneca” dhe “Sputnik” pritet të arrijnë javën e ardhshme

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More