Agjencia Zhurnal.mk.

Përdorni rregullin 50-30-20 për të qenë më të zgjuar dhe më të suksesshëm me paratë tuaja

Menaxhimi i financave tuaja dhe caktimi i një buxheti mujor mund të jetë sfiduese.

 

Por, nëse jeni të mbingarkuar se ku të filloni, strategjia 50-30-20 mund të thjeshtojë procesin.

Plani i ndan të ardhurat tuaja në tre kategori të gjera: nevojat, dëshirat, dhe kursimet e investimet.

Më poshtë ua sjellim një vështrim nga afër për secilën:

50 për qind e pagës tuaj duhet të shkojë drejt gjërave që ju nevojiten

Kjo kategori përfshin të gjitha kostot tuaja thelbësore, të tilla si qiraja, pagesa hipotekash, ushqim, shërbime komunale, sigurim shëndetësor, pagesa borxhi dhe pagesa makinash.

Nëse shpenzimet tuaja të nevojshme marrin më shumë se gjysmën e të ardhurave tuaja, mund t’ju duhet të shkurtoni kostot.

20 për qind e pagës suaj duhet të shkojë drejt kursimeve dhe investimeve

Kjo kategori përfshin kursime likuide, si një fond emergjence; kursimet e pensionit, dhe çdo investim tjetër. Ekspertët zakonisht rekomandojnë që të synoni të keni para të mjaftueshme në fondin tuaj të urgjencës për të mbuluar shpenzimet e jetesës midis tre dhe gjashtë muajve.

Disa gjithashtu sugjerojnë që së pari të krijoni kursimet tuaja emergjente, pastaj të përqendroheni në investime afatgjata.

30 për qind e pagës suaj duhet të shkojë drejt gjërave që dëshironi

Kjo kategori e fundit përfshin gjithçka që nuk konsiderohet si një kosto thelbësore, të tilla si udhëtimi, darka jashtë, blerjet dhe argëtimet. Kjo kategori mund të përfshijë gjithashtu azhurnime luksoze: Nëse blini një makinë më të bukur në vend të një makine më pak të shtrenjtë, për shembull, që futet në kategorinë tuaj të dëshirave.

Nuk ka një qasje të plotë për menaxhimin e parave, por plani 50-30-20 mund të jetë një rregull i mirë për të filluar nëse jeni i ri në menaxhimin e buxhet dhe po pyesni se si t’i ndani të ardhurat tuaja.

Related posts

Zbulohet maska 3 mijë vjeçare prej ari në Kinë

Z H

Ja zakonet që na bëjnë të dukemi më të vjetër se sa jemi

D V

Franca ndërroi ngjyrën e flamurit, por atë nuk e kishte vërejtur askush deri më tani

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More