Agjencia Zhurnal.mk.

Për tre vite, më shumë ndërtesa janë ndërtuar në në Aerodrom dhe Karposh

Shkup, 23 Qershor – Në vitin 2021 janë dhënë leje ndërtimi për 7894 njësi banimi, sipas të dhënave jozyrtare që disponon kompania konsulente FORTONMKA, një kompani e specializuar për ofrimin e shërbimeve për pasuri të paluajtshme komerciale në nivel lokal dhe ndërkombëtar.

“Sa i përket rritjes së çmimeve, që është evidente, kemi bërë një krahasim për periudhën nga viti 2019 deri në vitin 2021 dhe vlera e përgjithshme është 20 për qind, tha Katerina Nikolov, drejtoreshë operative e FORTONMKA.

Nga totali i apartamenteve të dorëzuara, 65 për qind janë në Aerodrom dhe Karposh, dhe madhësia mesatare e apartamenteve të shitura është rritur për disa metra katrorë dhe varion nga 67 në vitin 2018 në 71 metra katrorë në vitin 2021.

– Numri i apartamenteve të dorëzuara është i madh, por i konsiderueshëm është edhe numri i apartamenteve të shitura, pra numri i banesave para pandemisë, i cili do të ishte pikë referimi për një periudhë në të cilën janë shitur një numër i madh prej 3388 apartamentesh në vitin 2019. është rritur. Lejet e ndërtimit janë rritur për 180 për qind në vitin 2021 në krahasim me vitin paraprak, ku kryeson Komuna e Gazi Babës me miratime për 2241 njësi banesore, e ndjekur nga Aerodromi me 1441 njësi banimi, informon Nikollov.

Duke iu referuar rritjes prej 20 për qind të çmimit të apartamenteve, ai theksoi se është për periudhën trevjeçare, pra çmimi nuk është rritur me të njëjtin ritëm dhe të gjitha bashkitë reagojnë ndryshe.

– Rritjen që po shohim tani do ta ndaj në dy grupe. Pra, një rritje e çmimeve të banesave për shkak të materialeve të ndërtimit që po shohim tani ose një rritje e çmimeve të banesave për shkak të një disbalance në ofertë dhe kërkesë. Sinqerisht, në periudhën afatmesme nuk shohim më shumë nëse çmimet e materialeve të ndërtimit nuk rriten në mënyrë dramatike. Tregu është i balancuar. Pra, nuk shohim banesa që dorëzohen në treg, por janë të pashitura, tha Nikolov.

E pyetur se a do të ketë ulje të çmimeve të banesave në komunën e Shkupit, Qendër dhe Karposh, ku shënohet rritja më e madhe, ajo tha se një gjë e tillë nuk pritet.

– Thjesht, tregu do të segmentohet në banesa premium, kështu që do të kemi vetëm segmentim më të madh. Qendra dhe Karposhi do të jenë gjithmonë me atë çmim dhe do të rriten ndoshta më shpejt, por kjo lidhet sërish me ofertën. Toka ku mund të ndërtohen apartamente të reja është tashmë e përdorur këtu. Ne kemi ndikime nga materialet e ndërtimit dhe një ofertë dhe kërkesë e balancuar. Më së miri është që tregu të shikohet nga prizmi i ofertës dhe kërkesës, e jo nga çmimet spekulative që do të them sërish në afat të shkurtër nuk mund të parashikojmë, tha Nikollov.

Related posts

89 raste të reja me Covid

Z.H

Ballkani zhvillon sonte ndeshjen e parë në Shkup, për të shkruar historinë e futbollit kosovar

Redaksia

Filloi pilot nisma për telemjekësi me pajisje të reja për ndjekje të shëndetit nga distanca

Z.H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More