Agjencia Zhurnal.mk.

“Parcelat në Vodno”/ Stefanova: Nuk ka pasur persona të paverifikuar në këto punës

Shkup, 16 korrik – Nuk ka pasur persona të paverifikuar, vetëm të afërm, deklaroi sot prokurorja Lile Stefanova në fjalën hyrëse në seancën e parë gjyqësore për rastin “Parcelat në Vodno”, në të cilin i akuzuar i parë është ish-kryeministri, Nikolla Gruevski, ndërsa me aktakuzën përballen edhe Risto Novaçevski, biznesmenët Nenad Josifoviq dhe Jordan (Orce) Kamçev, nëna e tij, Ratka Kamçeva dhe ish-shefi i DSK-së, Sasho Mijallkov.

 

Sipas aktakuzës, Gruevski është akuzuar për veprat “pastrim parash dhe për përfitim të jashtëligjshëm dhe fshehje të pronës”. Kumbari i tij Risto Novaçevski, biznesmenët Nenad Josifoviq, Jordan (Orce) Kamçev dhe Ratka Kunovska Kamçeva akuzohen për “pastrim parash”, ndërsa kushëriri i parë i Gruevskit dhe ish-drejtor i DSK-së, Sasho Mijallkov, akuzohet për “ndihmë gjatë veprës penale pastrim parash dhe të ardhura të tjera nga veprat ndëshkuese”.

“Të akuzuarit me vetëdije i kanë ndërmarrë të gjitha veprimet të cilat janë përshkruar në aktakuzë. Për secilin veprim i cili është theksuar në akt, për secilin fakt, të cilin e themi do të nxjerrim prova. Ato materiale do t’i prezantoj publikisht, ato verbale do t’i dëgjojmë të gjithë, dhe në fund, besoj se pa kurrfarë dyshimi do të konfirmohet situata faktike”, tha Stefanova në fjalimin hyrës.

Gjatë kësaj, kërkoi që të gjithë të akuzuarit të shpallen fajtorë për veprat penale për të cilat akuzohen dhe të konfiskohet e gjithë prona e cila është vendosur në aktakuzë.

Pas fjalës hyrëse të prokurores, sipas rregullit të barazisë së armëve, mbrojtja dërgoi propozim që t’iu lejohen t’i shohin provat, të cila, sipas tyre, ishin përmendur në fjalën hyrëse të prokurores, ndërsa nuk iu ishte dhënë mundësia që t’i shohin më parë, pas çka gjykata vendosi që ta shtyjë debatin për më 19 korrik.

Sipas aktakuzës, i akuzuari Nikolla Gruevski, në periudhën nga viti 2006 deri në vitin 2012, ka përvetësuar 1,3 milionë euro,si pjesë e parave që u dhanë si donacione për të financuar partinë dhe nuk i tregoi ato si donacione të marra.

Në aktakuzën kundër Gruevskit thuhet se në mes të vitit 2012, ai zbuloi se individët që kishin emigruar nga vendi përmes ndërmjetësve po shisnin tokë me rreth 11,000 metra katrorë në Vodno dhe i kërkoi Mijalkov që ta ndihmonte atë për të blerë këtë tokë, por për ta fshehur burimin e parave.

Mijalkov, sipas aktakuzës, kontaktoi me të pandehurin Nenad Josifoviq, i cili zotëronte një kompani të regjistruar tashmë në det të hapur në Belize dhe ra dakord që kompania do të ishte themeluesi i një kompanie vendase që do të përdorej për të blerë tokën. Risto Novacevski, kumbari i martesës së parë të Gruevskit, bëhet menaxher i ndërmarrjes vendase.

Pas arritjes së marrëveshjes për çmimin e blerjes, sipas aktakuzës, në disa raste në llogarinë valutore të ndërmarrjes së Shkupit, paratë u hodhën në qarkullim përmes llogarisë së kompanisë Belizean, dhe Novacevski, si menaxher i kompanisë , nënshkroi një marrëveshje blerjeje me pronarët e tokave. blen një pyll me një sipërfaqe prej 11,255 metra katrorë dhe paguan 1.2 milion euro. Në vitin 2015, PPU i Qytetit të Shkupit u ndryshua – këto ngastra u shndërruan në parcela ndërtimore, dhe pjesa e ndërmarrjes nga Belize u transferua në emrin e Jordan Kamchev dhe nënës së tij, Ratka Kamçeva, dhe parcelat u ndanë në tre pjesë.

Përveç kësaj, Gruevski, sipas aktakuzës, si një zyrtar që synon të fshehë pasurinë e fituar gjatë mbajtjes së postit shtetëror, e cila tejkalon të ardhurat e tij të raportuara në pyetësor, siguroi të dhëna jo të plota për pasurinë e paluajtshme që ai zotëron, e cila është fiktive. i pandehuri Novacevski. Kështu, ai nuk raportoi dy apartamente në Shkup me një sipërfaqe prej 38 dhe 57 metra katrorë, tokë ndërtimore në Qendrën në Shkup me një sipërfaqe prej 2,729 metra katrorë dhe dy parcela ndërtimore në Krushevë.

Ish-kryeministri Gruevski është në arrati në Budapest, ndërsa Mijalkov dhe Kamçev do të shoqërohen nga burgu i Shutkës, ku e vuajnë masën e paraburgimit. Të akuzuarit tjerë, megjithatë, janë me masa më të lehta të kujdesit.

Hetimi për “Pllacet në Vodno” u hap në tetor të vitit të kaluar, dhe aktakuza arriti në gjykatë në maj të këtij viti, nga ku, pasi e pranuan dhe e shpërndanë atë në mënyrë elektronike në këshillin gjykues, ata caktuan seancën e parë për datën e sotme.

Rastin e udhëheq gjykatësi Ilia Tërpkov, ndërsa prokurore në këtë rast është Lile Stefanova.

Related posts

Dimitrov shpreh dyshime ndaj sinqeritetit të Brukselit

D V

Reagim i Aleancës për Shqiptarët për zjarrin e mbrëmshëm në spitalin në Tetovë

D V

Analizë: Të rinjtë të pa interesuar për t’u martuar, ulet dhe numri i shkurorëzimeve

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More