Agjencia Zhurnal.mk.

Osmani: MPJ asnjëherë nuk ka kryer presion mbi Komisionin për çështje historike

Shkup, 22 tetor – Ministria e Punëve të Jashtme asnjëherë nuk ka bërë presion për përmbajtjen e bisedimeve dhe vendimet e marra nga anëtarët e Komisionit për çështje historike dhe arsimore me Republikën e Bullgarisë. Dita e parë e takimit u zhvillua dje. Shpresoj se sot do të ketë progres, anëtarët e Komisionit kanë të drejtë edhe të tërhiqen ose të qëndrojnë, edhe më parë ka pasur disa anëtarë që janë tërhequr për shkaqe të ndryshme, por ky proces vazhdon dhe i inkurajoj anëtarët e Komisionit që të përpiqen të gjejnë një zgjidhje për të ecur përpara në bisedime.

 

Këtë e deklaroi sot ministri i Punëve të Jashtëm Bujar Osmani në përgjigjen e pyetjes së gazetarëve se një anëtar i Komisionit sot është tërhequr për shkak të, siç raportojnë disa media, duke cituar deklaratën e tij me shkrim, “përpjekjes për të ushtruar ndikim politik në punën e Komisionit të një zyrtari të lartë të Ministrisë së Punëve të Jashtme “.

“Ministria e Punëve të Jashtme është koordinatore, gjegjësisht udhëheq këtë proces të bisedimeve me Republikën e Bullgarisë dhe është institucioni kompetent për zbatimin e Marrëveshjes së vitit 2017. Sa i përket punës së Komisionit historiko-arsimor, MPJ-ja e mbështet logjistikisht Komisionin dhe për këtë arsye mbledhja mbahet këtu në Ministri, burimet sigurohen nga Ministria, Komisioni ka një marrëveshje të nënshkruar me Ministrinë dhe për rrjedhojë raporti i Ministrisë ndaj Komisionit. Por asnjëherë sa i përket përmbajtjes, fushëveprimit të vetë Komisionit”, tha Osmani.

Ai shtoi se Ministria do të marrë pjesë në sigurimin e formës dhe mbështetjes logjistike të punës së Komisionit.

“Shpresoj që sot të ketë progres, anëtarët e Komisionit natyrisht që kanë të drejtë edhe të tërhiqen ose të qëndrojnë dhe më parë ka pasur disa anëtarë që janë tërhequr për arsye të ndryshme, por ky proces vazhdon. I inkurajoj anëtarët e Komisionit që të përpiqen të gjejnë një zgjidhje për të ecur përpara në kontraktimin e teksteve të përbashkëta për notimin e përbashkët, por edhe për rekomandimet për tekstet shkollore. Me sa di unë, dje tema ishte Samueli për tekstin e të cilit ishte rënë dakord tashmë një vit më parë, por çështja ishte se si ai tekst dhe nëse ai tekst duhet të rekomandohet si udhërrëfyes për tekstet shkollore. Kështu që ne folëm për një çështje që ishte zgjidhur tashmë vitin e kaluar. Sa i përket narrativës së përbashkët, nuk kishte asgjë të re si temë, që të mos kishte nevojë për ndonjë presion politik apo arsye për politizimin e Komisionit në kuadër të të kontekstit aktual parazgjedhor”, tha Osmani.

Lidhur me faktin nëse Komisioni vazhdon të punojë edhe sot, Osmani u përgjigj pozitivisht, sepse takimi është duke vijuar.

“Nuk kam informacion se çfarë po ndodh atje për momentin. Megjithatë, dua të them se Komisioni duhet të vazhdojë të punojë pavarësisht nëse një anëtar tërhiqet apo jo. Prandaj, Komisioni ka shtatë anëtarë, në të kaluarën ka pasur edhe një tërheqje, ka pasur një largim të një anëtari nëse ju kujtohet disa muaj më parë nga ana ime. Është një proces në të cilin Qeveria vendos se cilët do të jenë anëtarë. Unë do të shoh cili është shpjegimi i anëtarit, do të shoh çfarë është shpjegimi i përfaqësuesve të Ministrisë që ishin aty. Për mua është shumë e rëndësishme që ky proces të vazhdojë dhe të ketë rezultate konkrete në punën e tyre”, është vendimtar Osmani.

Fatkeqësisht, shtoi ministri, dje nuk ranë dakord për asgjë dhe kjo “më shqetëson shumë më tepër sesa nëse një anëtar u tërhoq për arsye të ndryshme”.

“Më e rëndësishmja është se nuk ka pasur progres dhe nuk ka pasur marrëveshje për asnjë rekomandim dje për tekstet shkollore. As sot nuk ka përparim. Në disa takime para jush, kam shprehur shqetësimin tim për rrjedhën e punës së Komisionit nga të dyja palët. Megjithatë, ne nuk kemi instrumente të tjera për implementimin e Marrëveshjes përveç vazhdimit të punës së Komisionit”, tha Osmani.

Ai theksoi se ata do ta rishikojnë rastin e fundit, sepse megjithatë ka ndodhur pak para konferencës për shtyp dhe se ai nuk i ka të gjitha informacionet. Për të, gjëja më e rëndësishme është që Komisioni të vazhdojë punën e tij dhe se MPJ-ja, do të vazhdojë ta mbështesë në aspektin logjistik atë proces, dhe, ai përsëriti, as nuk ka ndërhyrë dhe as nuk do të lejojë të ndërhyjë në përmbajtjen dhe vendimet e marra nga historianët.

“Por, që do të nxis dinamikë, se jam i zhgënjyer që nuk pranuan ta zhvillojnë takimin me prezencë fizike, por onlajn – po, jam i zhgënjyer dhe planifikoj të marr masa në këtë pjesë. Dhe kurrë nuk do të lejoj, që as unë, as kushdo qoftë nga Ministria të ndërhyjë në përmbajtje, në drejtim të udhëzimeve profesionale që i kanë historianët. Por, që do të reagojë çdoherë që do të shoh oportunizëm, sa herë që shoh mungesë entuziazmi për të vazhduar këtë proces, do të reagoj këtu, sepse mendoj se ne kemi një përgjegjësi ndaj qytetarëve”, konkludoi Osmani në konferencën për shtyp pas takimit me Sekretaren e përgjithshme të OSBE-së, Helga Shmid.

Related posts

Ridvan Ibraimi, kandidati i BDI-së që synon të marrë komunën e Haraçinës

D V

RMV, pas raportit të SHBA-ve reagon Qeveria: Ne jemi fuqimisht kundër korrupsionit – ndryshe qeveria e mëparshme

D V

Të afërmit e viktimave në aksidentin në Bullgari tubohen para selisë së “Besa Transit” në Shkup

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More