Agjencia Zhurnal.mk.

OSBE: Nevojitet transparenca për të rivendosur besimin në sistemin gjyqësor

Shkup, 2 prill – Vendimet e politizuara me transparencë dhe cilësi të pamjaftueshme shkatërrojnë besimin tek gjyqësori. Nevojitet një gjyqësor i hapur dhe transparent në mënyrë që qytetarët të kenë më shumë besim në sistemin gjyqësor të Maqedonisë dhe rastet të zgjidhen pa dallim dhe në procedura të drejta”, thekson misioni i OSBE-së në vend.

“Besimi i ulët i qytetarëve në të gjitha institucionet është konstatim i përgjithshëm dhe kancer në gjyqësor”, thotë kryetari i Shoqatës së Gjyqtarëve, gjyqtari Saiti. Por ai nuk mendon se një besim i tillë është rezultat i vendimeve të këqija, por i inxhinierisë së mirë politike.

“Subjektet e interesit publik janë tregues i besimit publik”, sipas kreut të Gjykatës së Lartë. Sipas Arifit, duke mbrojtur interesin publik, mbrohen edhe të drejtat e qytetarëve.

Për kryetaren e Këshillit Gjyqësor, e cila u konstatua në të gjitha raportet ndërkombëtare, se shkatërron seriozisht besimin në drejtësi pas trazirave të shumta, integriteti është arma më e rëndësishme që do të mund të sjellë drejtësi jo selektive të barabartë për të gjithë.

Sipas të gjitha sondazheve dhe raporteve ndërkombëtare, autoritetet gjyqësore gëzojnë besimin më të vogël tek qytetarët, në disa sondazhe më pak se 2 për qind. Se gjendja është alarmante është vërejtur edhe nga misioni vlerësues, i cili pas inspektimit të Këshillit Gjyqësor rekomandoi një sërë reformash për të dalë nga situata.

Related posts

Sa të pasura janë partitë politike, dalin të dhënat zyrtare

Xh M

Ja opcionet që i ofrohen qytetarëve ditën e votimit

Xh M

Policia shqiptare arreston policë e biznesmenë të përfshirë në trafikimin e emigrantëve

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy