Agjencia Zhurnal.mk.

Nikollovski: Janë shpallur thirrje për pesë masa, fermerët ta shfrytëzojnë mbështetjen

Shkup, 20 prill – Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Lupço Nikollovski dhe drejtori i Agjencisë për pagesa, Nikica Baçovski, sot kumtuan se janë shpallur pesë thirrje publike nga Programi për Zhvillim Rural: për gratë rurale – bartëse të ekonomive bujqësore , për prokurimin e traktorëve, për blerjen e kapanoneve të grurit, për prokurimin dhe pajisjen e oborreve, si dhe për blerjen e pajisjeve për prodhimin e duhanit.

Nikollovski dhe Baçovski në konferencë për shtyp në Qeveri informuan se afati për dorëzimin e aplikacioneve është deri më 20 maj 2022 dhe apeluan fermerët që ta shfrytëzojnë mbështetjen.

Nga pesë thirrjet, theksuan, tre i referohen masave krejtësisht të reja, për prokurimin e kapanoneve, ndërtimin e baxhove dhe blerjen e pajisjeve të prodhimit të duhanit. Dy të tjerat janë për gratë rurale dhe traktorët, masa që zbatohen në vazhdimësi.

Ministri dhe drejtori paralajmëruan thirrje për dy masa të tjera: një fermer të ri dhe blerjen e korrësve speciale të orizit.

“E gjithë pakoja e masave për të cilat shpallim thirrje publike në kuadër të Planit Nacional për prodhimtarinë e ushqimit përmes Programit për Zhvillim Rural është 500 milionë denarë, thanë Nikollovski dhe Baçovski.

Duke informuar në detaje për secilën nga pesë thirrjet, ministrja kujtoi se masa për gratë rurale është futur për herë të parë në vitin 2019.

“250 grantet e dhëna deri më tani tregojnë se kjo është një histori suksesi dhe pikërisht kjo na ka motivuar këtë vit të dyfishojmë shumën maksimale për përdorues, nga 3000 në 6000 euro të mëparshme. Ftoj të gjitha gratë fermere që ta shfrytëzojnë këtë mundësi nga shteti, të aplikojnë në thirrjen publike dhe t’i realizojnë idetë e tyre afariste”, tha Nikolovski.

Thirrja e dytë publike, për modernizimin e njësive bujqësore, i referohet mbështetjes për blerjen e traktorëve.

“Në thirrjen e fundit publike të kësaj mase janë lidhur kontrata me 540 shfrytëzues në vlerë të përgjithshme prej 206 milionë denarë. Kjo është dëshmi e mjaftueshme e interesimit të madh të fermerëve për këtë masë. Kjo thirrje publike synon të inkurajojë prodhuesit e kulturave bujqësore dhe industriale që të blejnë traktorë të përshtatshëm për të rritur produktivitetin. Prodhuesit e grurit, elbit, misrit, lulediellit dhe drithërave të tjera dhe kulturave industriale duhet të përfitojnë nga kjo mundësi që ofron shteti, nënvizoi ministri.

Sipas tij, për të rritur kapacitetin e magazinimit të foragjereve për nevoja personale, është futur masa e prokurimit të kapanoneve. Qëllimi është që fermerët të sigurojnë sasi të mjaftueshme në kulmin e vjeljes si mekanizëm për të reduktuar efektet negative të tregut dhe stabilitet dhe furnizim më të madh të fermave.

“Gjithashtu, për blegtorët kemi futur një masë të dedikuar për ndërtimin e baxhove. Me këtë mbështetje u mundësojmë mbarështuesve që të investojnë në objektet e tyre prodhuese për përpunimin e qumështit nga prodhimi i tyre, që do të kontribuojë në të ardhura më të larta, zhvillim të produkteve finale dhe plasman më të mirë, sqaroi Nikollovski.

Për sektorin e duhanit është parashikuar mbështetja për prokurimin e pajisjeve të prodhimit.

“U bëj thirrje të gjithë kultivuesve të duhanit me sipërfaqe mbi 0.5 hektarë që të shfrytëzojnë këtë mundësi për të modernizuar prodhimin e tyre duke blerë makineri të reja për mbjelljen dhe uljen e duhanit, si dhe strukturat për tharjen e duhanit”, tha ministri dhe shtoi se pret një rekord të lartë të numrit të aplikimeve për thirrje.

Drejtori i Agjencisë së Pagesave Baçovski specifikoi kushtet për dhënien e mbështetjes për pesë thirrjet.

Related posts

Mjeku Florim Cuculi bëhet profesor ndihmës në Universitetin e Lucernit

Z.H

Gashi për Mandatar, BDI-ja i përgjigjet Mickoskit

I Z

Çmimet e shërbimeve të hotelerisë mbeten në nivel të njejtë me atë të muajit korrik

N E

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More