Agjencia Zhurnal.mk.

Nga muaji mars, paga minimale do të rritet në 20,000 denarë

Shkup, 10 nëntor – Qeveria ka miratuar Propozim-buxhetin për vitin 2023 dhe së shpejti do të hyjë në procedurë parlamentare.

 

“Buxheti për vitin 2023 është buxheti i parë që është në përputhje me Ligjin e ri për buxhete, të cilin e kemi miratuar këtu në Kuvend dhe ka për qëllim tejkalimin e sfidave të krizës globale ekonomike dhe energjetike. Vetëm për këtë qëllim në buxhetin e vitit të ardhshëm janë ndarë 250 milionë euro”, tha në konferencën e sotme deputetja e LSDM-së Sanela Shkrijelj, transmeton Zhurnal.

Pjesa e të hyrave në Propozim-buxhetin për vitin 2023 është planifikuar në vlerë prej 282 miliardë denarë dhe është 14,8% më e lartë se në vitin 2022.

Nga ana tjetër, shpenzimet janë planifikuar në nivel prej 324,8 miliardë denarë ose 12,6% më të larta se në vitin 2022, me çka vazhdon konsolidimi gradual fiskal me deficit buxhetor.

“Ajo që është veçanërisht e rëndësishme të theksohet është rritja e fondeve për pagesën e pagave, pensioneve dhe transfertave sociale për qytetarët. Për pagesën e pensioneve janë planifikuar 75 miliardë denarë ose rreth 10% më shumë se sivjet”, shtoi ajo.

Këtu merret parasysh metodologjia e re për llogaritjen e pensioneve, sipas së cilës rregullimi i pensioneve kryhet sipas lëvizjes së indeksit të kostos së jetesës në masën 50% dhe rritjes së pagës mesatare të paguar për të gjithë punonjësit në u bë e mundur shuma prej 50%, për një standard të mirë jetese për pensionistët.

Shpenzimet për paga janë parashikuar në 34,9 miliardë denarë, sipas zgjidhjeve ekzistuese ligjore, gjegjësisht shuma është më e lartë për 1,6 miliardë denarë dhe është në drejtim të respektimit të pagës minimale gjatë vitit të ardhshëm, sipas metodologjisë së re.

Sanella Shkrijelj

“Me modelin e vendosur për rritjen e pagës minimale, në mars të ardhshëm ajo do të rritet për 10% dhe do të arrijë gati 20.000 denarë. Në mars të këtij viti, paga minimale ishte 15.200 denarë, që do të thotë se vetëm për një vit kalendarik do të rritet për mbi 30 për qind”, tha ajo, transmeton Zhurnal.

12,5 miliardë denarë janë planifikuar edhe për pagesën e kompensimeve për mbrojtje sociale të kategorive më të rrezikuara të qytetarëve.

Me Buxhetin për vitin 2023 fokus serioz është vënë te investimet kapitale. Shpenzimet kapitale janë në nivelin prej 48,9 miliardë denarë ose afro 800 milionë euro, të dedikuara për projekte kapitale, pra rreth 52,3% më të larta se parashikimi për vitin 2022.

“Buxheti për vitin 2023 është zhvilluar dhe është një përgjigje ndaj pasojave të krizës. Të gjithë deputetët duhet ta mbështesin këtë dokument më të rëndësishëm për ekonominë e Maqedonisë”, tha Shkrijelj/Zhurnal.mk

Related posts

Visar Ganiu: Unë do ta drejtoj Çairin edhe katër vite (Video)

Redaksia

Universiteti i Tetovës organizator i Turneut Ndërkombëtar të Volejbollit në Rërë

R Zh

Për vozitje të shpejtë 743 gjoba në territorin e mbarë vendit

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More