Agjencia Zhurnal.mk.

Nga BERZH 99 mln euro për hekurudhën Vorë-Hani i Hotit

Qeveria shqiptare dhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), firmosën të hënën marrëveshjen për një kredi prej afro 99 milionë eurosh që do të përdoren për rehabilitimin e linjës hekurudhore Vorë-Hani i Hotit, në Shqipëri e cila do të funksionojë me trena elektrikë. Marrëveshja u firmos në Londër, gjatë punimeve të Samitit të Investimeve në Ballkanin Perëndimor 2024, nga presidentja e BERZH-it Odile Renaud-Basso dhe Zëvendëskryeministrja e Shqipërisë dhe Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku.

“Kjo linjë hekurudhore është mbi 120 km e gjatë dhe lidh Voren në Shqipërinë qendrore me Hanin e Hotit në kufi me Malin e Zi, duke nxitur lidhjen rajonale në Ballkanin Perëndimor dhe integrimin me tregjet e BE-së. Pjesë e shtrirjes së Rrjetit Trans-Europian të Transportit (TEN-T) në rajon, kjo linjë është e vetmja lidhje hekurudhore e Shqipërisë me vendet fqinje”, bën të ditur BERZH në një njoftim zyrtar.

Lidhja rajonale është një prioritet strategjik për BERZH në Ballkanin Perëndimor, veçanërisht në dritën e integrimit më të gjerë në BE. Ky projekt është një tjetër moment historik në këtë drejtim, duke dëshmuar përkushtimin tonë për të ardhmen evropiane të Shqipërisë dhe të rajonit,” deklaroi Presidentja e BERZH-it.

Sipas Bankës “duke mbështetur një sektor jetik, por të nën-investuar në vend, ky projekt ndihmon zhvillimin social dhe ekonomik të Shqipërisë. Ai nxit tranzicionin e gjelbër duke promovuar një zhvendosje modale nga rruga në hekurudha të elektrizuar, një mënyrë transporti më efikase dhe miqësore me klimën. Për më tepër – thekson BERZH-i – ajo shtyn përpara axhendën e reformave në vend duke ndihmuar kompaninë hekurudhore të përgatitet për fazën operacionale nëpërmjet zhvillimit të një kontrate kuadër të shërbimit publik në përputhje me praktikat më të mira ndërkombëtare”.

Nga ana e saj ministrja Balluku vuri në dukje se “linja hekurudhore Vorë-Hani i Hotit shënon projektin e dytë të infrastrukturës hekurudhore në Shqipëri, pjesë e një strategjie kombëtare për të përmirësuar cilësinë dhe aksesin e shërbimeve hekurudhore përgjatë gjithë vitit. vend, ndërkohë që nxit lidhjen dhe marrëdhëniet ekonomike me vendet fqinje”.

BERZH-i, së bashku me BE-në, kanë financuar dhe linjën hekurudhore Tiranë Durrës, me një degëzim dhe në aeroportin ndërkombëtar “Nënë Tereza”, prej mbi 72 milionë eurosh, një projekt i zgjatur ndër vite dhe ende i papërfunduar. Ndërsa marrëveshja për fondet u arrit që në vitin 2017, kompania fituese u shpall në vitin 2020, dhe punimet nisin në gjysmën e dytë të vitit 2021. Ato pritet të përfundojnë në fund të këtij viti.

Related posts

Reshjet e dendura të shiut, përmbyten rrugët në Vlorë

Xh M

Si është të jesh president? Rrëfehet Bamir Topi

Xh M

Konfiskimi i aseteve ruse, Basha përshëndet vendimit e Kongresit Amerikan

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky